Kurczak na soli
Dziś był szybki i
dietetyczny obiad, bo kurczak pieczony na soli... pewnie niejedna osoba z was
zna te metodę ale dla tych co nie znają to polecam... minimum pracy, zdrowy i
pyszny. I nie przejmować się krzykami męża, dzieci a szczególnie teściowej ze
zmarnujesz kurczaka bo przecież będzie słony ;)
Zapewniam że jest warto...
przepis sprzedany wielu osobom (sama tez go jakieś 2 lata temu odkupiłam od koleżanki)
i się sprawdza zawsze.
Kurczak na soli
- kurczak cały - 1 szt.
- 2 kg soli najlepiej kamiennej
- papryka słodka i ostra
- czosnek 2 ząbki
- pieprz
- inne ulubione przyprawy
... a wszystko zaczyna się od tego że bierze się jednego kuraka czyści, przyprawia byle nie za bardzo solą, tylko raczej pieprzem, papryka i czosnkiem lub tym co kto lubi.. można dać ziół do środka. Na dno garnka, patelni, brytfanki wysypuje się 2 kg soli i kładzie na nią ostrożnie suchego kurczaka, pamiętając żeby absolutnie go już nie ruszać bo inaczej sól się przyklei do skóry i będzie słona i to okropnie. Kurczaka na godzinę (lub więcej w zależności od wielkości wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. i tyle...
Ale sprytnie :)
OdpowiedzUsuńpiec pod przykryciem???
OdpowiedzUsuńtak pod przykryciem, na ostatnie 10-15 minut można zdjąć żeby sie dorumienil.
Usuńdziwne;-) Ale pewnie pycha i zamierzam spróbować przepisu.
OdpowiedzUsuńpolecam warto. szczególnie dbającym o linie.
UsuńMam nadzieje, że będzie tak jak napisane w przepisie !! :D
OdpowiedzUsuńtak jest sprawdzone wielokrotnie. pozdrawiam.
UsuńSprawdzę przepis jutro :)
OdpowiedzUsuńproszę w takim razie o recenzję po zjedzeniu.
UsuńHahahha właśnie taki miałam dzisiaj na obiad. Zawsze wychodzi rewelacyjnie. Piec cycuszkami do góry:-) bez przykrycia. Ja daje jeden kg soli i jest też ok.
OdpowiedzUsuńczyli nie jestem osamotniona w moim szaleństwie. pozdrawiam.
Usuńpo prostu rewelacja !!!!!!!!!! szkoda ,ze dopiero teraz trafiłam na ten przepis
OdpowiedzUsuń