Ostra zupa syczuańska
Zupa która daje kopa, ostra i kwaśna:) Lubimy ją i co jakiś czas do niej wracamy... bez bicia muszę się przyznać że nigdy nie jadłam oryginału, więc jak smakuje w wydaniu rodowitych chińczyków nie mam niestety pojęcia. ja pierwszy raz ugotowałam ją wg przepisu z książki "Kuchnia chińska - encyklopedia sztuki kulinarnej" z 1992r. i było to dawno temu. Od tego czasu dzięki dostępowi do orientalnych przypraw i widzy z internetu przepis udoskonaliłam i w takim wydaniu smakuje nam ta zupa. Zupa jest ostra, kwaskowata i daje mocno kopa. I oto własnie w niej chodzi. Dodaje do akcji Grumko "Z widelcem po Azji".
Ostra zupa syczuańska
- 1 l rosołu (najlepiej wywar chiński z tego przepisu )
- 150 g schabu
- 150 g kapusty pekińskiej
- 2 cebulki szalotki
- mała czerwona papryczka chilli
- 2-3 grzyby mun
- 150 g makaronu sojowego lub ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
- pieprz
- łyżeczka startego imbiru
- zielona część dymki
- 2 łyżki oleju do smażenia
marynata do mięsa:
- łyżka wódki
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka sosu ostrygowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- ząbek czosnku przeciśnięty
- 1/2 łyzki mąki kartoflanej
Mięso pokroić w grubą zapałke i zamarynować, odstawić na min. 15 minut. Grzyby mun zalac wrzatkiem na około 20 minut. Następnie odcedzić i pociąć w paseczki. Kapustę pokroić w kwadraty, cebulki w piórka, papryczkę drobno posiekać. Zagotować rosół (lub bulion). Rozgrzać w woku olej. Mięso, kapustę, cebule i pqpryczkę podsmażyć metodą stir-fry (ok. 3 minuty). Do rosołu wrzucić to co podsmażyliśmy oraz grzyby, zagotować. Dodać ocet, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, pieprz i wszystko razem pogotować jakieś 5 minut. Na koniec do wrzącej zupy wrzucić makaron, który przez 3 minuty w zupie dojdzie do miękkości. Przelać do miseczek, posypać zieloną dymką.
nieznane smaki..
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta zupa!
OdpowiedzUsuńzapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLubię taką zupę! :)
OdpowiedzUsuń