Kurczak w sosie z kawą

Zaintrygował  mnie przepis z ostatniej gazetki Biedronki na kurczaka pieczonego w kawie. Co prawda używałam już kawy do marynaty do kurczaka ale nigdy nie piekłam go w samej kawie, dlatego wiedziona ciekawością zrobiłam go na niedzielny obiad.
Kurczak pięknie się upiekł, był bardzo smaczny, ale w smaku identyczny jak w tradycyjnie pieczony, jedynie sos miał posmak dymny, cięższy i lekko gorzkawy, stąd w gazetce zalecają dodać do niego śmietany. Przepis uważam za udany ze względu na fakt, że nie trzeba było używać żadnego oleju, masła, czy innego tłuszczu, kurczak w takim wydaniu na pewno jest zdrowszy.  



Kurczak w sosie z kawą
  • 4 udka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 300ml mocnej kawy z ekspresu
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązki rozmarynu

Mięso umyć, podzielić osobno na pałki i podudzia. Natrzeć solą, pieprzem i gałką. Włożyć do miski i zlać ostudzoną kawą, następnie włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do180st. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą z miski, włożyć kilka gałązek rozmarynu i wstawić do piekarnika na 60min. W trakcie pieczenia raz odwrócić żeby się równomiernie przypiekły, podlewać marynatą. Gotowe mięso przełożyć na półmisek, sos zlać do rondelka i na małym ogniu odparować do lekkiego zgęstnienia. Kurczaka podlanego sosem udekorować gałązkami rozmarynu.
Zrezygnowałam z opcji posypania prażonymi migdałami bo ich nie miałam. Pasują do niego wszelkie odmiany klusek.

10 komentarzy:

  1. ciekawy może być ten smaczek, będe musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam ten przepis i powiem, że przykuł on moją uwagę. Po tych zdjęciach u Ciebie coraz bardziej mnie ciekawi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zbieg okoliczności, dziś robiłam sos i zastanawiałam się czy dodać kawę do niego, ale stwierdziłam, że nie będę przesadzać, a tu proszę, nie ma się czego bać, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też widziałam ten przepis. Fajny, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnie kawa nie jest taka zła i daj piękny kolor mięsu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez sobie wycielam ten przepis. Od dawna sie zabieram do czegos takiego i powstrzymuje mnie brak ekspresu do kawy. Ponoc najlepiej wychodzi wlasnie na takiej kawie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z kawą musi być pyszne. Robiłam kiedyś gulasz z kawą.

    Pamiętasz moje pytanie na FB? Tu się przyda jak nie wiem co "sos zlać do rondelka i na małym ogniu odparować do lekkiego zgęstnienia" - deglasować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pomysłowe połączenie kurczaka z kawą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam też ten oryginalny przepis z gazetki i w moim jest łyżeczka cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej ...czyli trochę inaczej niż powyzej

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger