Gotuj z Julia - Colesław
To jest jedna z najpopularniejszych na świecie sałatek i jak zawsze wykonanie i jej odmiany różnią się w zależności kto gotuje. Dzisiaj przedstawiam wam wersje Julii Child opublikowaną w magazynie Parade Sunday 26 sierpnia 1984. Do tej pory robiłam ją wg siebie i zawsze mi smakowała, ale teraz przyznać się muszę ze ta wyszła najlepsza jaką do tej pory jadłam. Przepis dokładam do akcji Gotuje z Julią.
- 700 g kapusty poszatkowanej
- 1/2 szklanki startej marchewki
- 2/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera (łodygi)
- 1 średni ogórek pokrojony w drobną kostkę
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki
- 1/4 szklanki drobno pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 jabłko obrane, pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki octu winnego z jabłek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki kminku lub kuminu
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Wymieszać w dużej misce kapustę z innymi warzywami, jabłko i pietruszka. Osobno w miseczce wymieszać składniki sosu. Sos wlać do miski i wymieszać z kapustą. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Przed podaniem odlać nagromadzony sok, ponownie wymieszać i doprawić.
Jak pisze Julia jeśli chodzi o mechaniczne szatkowanie to robimy to następująco. Usunąć górną i dolną część główki kapusty. Przekroić kapustę na pół i wyciąć rdzeń. Pokroić połówki na cząstki, które będą pasować do malaksera. Użyć do szatkowania wkładu szatkującego. Wkładać kawałki kapusty do malaksera i poszatkować.
To pewnie zasługa kuminu. Muszę spróbować tej wersji.
OdpowiedzUsuńtez tak mi sie wydaje. idealnie dobrała proporcje.
Usuńcudownie wygląda, jestem zachwycona:)
OdpowiedzUsuńciesze sie i polecam.
Usuńtyle dobrego słyszałam o tej surówce a jeszcze nie miałam okazji jeść
OdpowiedzUsuńwarto, jest bardzo dobra na każdą porę.
UsuńMniam, super przepis:)
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE
od lat obiecuję sobie że zrobie ta surówkę, może wreszcie w tym roku :))
OdpowiedzUsuńwarto naprawde, jest pyszna.
Usuń