Buraki tarte marynowane
To już ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w octowej zalewie. Do obiadu bomba, szkoda przepłacać w sklepie skoro takie pyszności można zrobić w domu na zimę.
- 2 kg buraków
- 750 g papryki czerwonej
- 250 g cebulki
zalewa:
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 150 g cukru
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę i cebule również
zetrzeć albo bardzo drobno pokroić.
Zagotować zalewę z w/w składników, następnie dodać do niej buraczki, paprykę i cebule. Gotować ok 10 minut.
Gorące buraki nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.
Zagotować zalewę z w/w składników, następnie dodać do niej buraczki, paprykę i cebule. Gotować ok 10 minut.
Gorące buraki nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.
No tak! teraz kusisz buraczkami! A mi już słoików brakuje ;)
OdpowiedzUsuńKapusta wyszła rewelacyjnie, więc chyba i te buraki zakupię :)
Serdecznie pozdrawiam :)
warto na zime niezastąpione.
UsuńRobiłam podobnie, ale z pieczonych buraków :) Natchniona, kilka dni temu, po raz pierwszy, eksperymentalnie z 1 kg :) Odtworzyłam smak, który pamiętam z akademika, gdy koleżanka poczęstowała mnie zawartością magicznego słoiczka :) Aby zapamiętać dałam 1:1:1 woda:ocet:cukier :) Bomba rzeczywiście :) Tym bardziej, że w tym roku urodzaj buraków w ogrodzie aż onieśmiela ;)
OdpowiedzUsuńto tez moje pierwsze buraki i jestem bardzo zadowolona.
UsuńUwielbiam buraczki, kto mi zrobi kilka słoiczków? ;)
OdpowiedzUsuńmożna do mnie wpaść po słoiczek.
UsuńŚwietny przepis. Nie łączyłam dotychczas buraków z papryką, a to bardzo dobry pomysł. Dziękuję, wyszły pyszne! :)
OdpowiedzUsuńile sloików wychodzi z tego przepisu i o jakiej pojemnosci?
OdpowiedzUsuńja miałam słoiki o pojemności 315 ml i wyszło mi ich około 12 szt.
Usuń