Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka klasyk czy sałatka obciach? Czy nadal króluje na waszych stolach podczas rodzinnych imprez jak w latach 90-tych kiedy to pojawił się w sklepach tuńczyk w puszce? Wg mnie to kolejna potrawa, którą Polacy pokochali, uwielbiali a teraz jedzą w zakamarkach swoich domów z dala od innych, a dlaczego? Przecież to proste, szybkie danie na nieskomplikowaną kolacje, przekąska do pracy, a i jest to sałatka jedna z tych, co znikają jako pierwsze ze stołów. Ja ją lubie i wracam do niej jak bumerang.



Sałatka ryżowa z tuńczykiem
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1/2 puszki kukurydzy odsączonej
  • 100 g ryżu (woreczek)
  • papryczka chilli
  • 1-2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • opcjonalnie majonez



Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć i poczekać aż przestygnie. Tuńczyka odsączyć z oleju. Papryczkę chili i natkę drobno posiekać. W misce wymieszać tuńczyka, kukurydzę, chilli, natkę, musztardę i ryż. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli ktoś lubi może dodać majonez do smaku, ja wolę ją w takiej formie. Wstawić do lodówki na 30 minut.



9 komentarzy:

  1. ja robię podobną, ale raczej na "słodko" :) bez papryczki i musztardy, za to dodaję ananasa i i trochę majonezu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiej sałatki, ani nawet o niej nie słyszałam. Czyżbym przespała lata 90-te? A może to dlatego, że u nas w kółko tylko kartofel salat. Więc ją sobie zrobię. Jutro wybieram się na całodzienną wycieczkę i ją ze sobą zabiorę. Mam nadzieję, że będzie smakowała lepiej niż pogniecione kanapki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię podobną Ale z brzoskwiniami z puszki i zamiast musztardy robię soscczosnkowy:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję jeszcze czerwoną paprykę i czerwoną cebulę, uwielbiam tą sałatkę, moja rodzinka zresztą też:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna :-) dodalam jeszcze czerwona papryke. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger