Zakwas na barszcz czerwony
Barszcz na Święta Bożego Narodzenia to rzecz święta. Z dodatkiem pierożków z grzybami i kapustą to jedna z 2 zup jadanych na Wigilie. Idealny jest domowy na własnym zakwasie, bez chemii, sztucznych dodatków, naturalny, zdrowy i smaczny. Dla mnie nie ma nic lepszego. A jak ugotować na zakwasie barszcz przeczytacie tutaj.
Zakwas na barszczyk czerwony
- 4 duże buraki (ok. 1 kg)
- marchewka
- pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1 łyżeczka ziarenek kminku
- 5 dużych ząbków czosnku
- 2 l wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli niejodowanej
- kromka suchego chleba żytniego na zakwasie
Zakwas: Buraki umyć, obrać (używać rękawiczek żeby uchronić się przed zafarbowaniem rąk) i pokroić w plasterki. Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Wodę zagotować, dodać sól i cukier, przestudzić. Do kamionkowego naczynia lub słoja włożyć pokrojone buraki, warzywa, czosnek, kminek, zalać przestudzoną wodą. Na wierzch położyć kromkę chleba. Jeśli warzywa pływają po wierzch to obciążyć je żeby były poniżej wody, inaczej mogą spleśnieć. Odstawić na 5-7 dni w temperaturze pokojowej, np na blat kuchenny czy parapet.
Zakwas po 3 dniach.
Zakwas po 6 dniach.
Po tym czasie przelać zakwas na durszlaku odcedzając warzywa i chleb i drugi raz przez gazę, żeby oczyścić zakwas z wszelkich niepotrzebnych drobinek, czy białego nalotu. Zakwas wlać do butelki lub słoika, przechowywać w lodówce lub od razu ugotować barszcz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz