Ośmiornica po grecku w winie
W jednym ze sklepów pewnej sieci handlowej kupiłam w ramach tygodnia portugalskiego ośmiornice. Nigdy jej wcześniej nie robiłam, ale jadłam w katowickiej włoskiej restauracji. Była zrobiona na grillu i była doskonała. Jako, że grilla nie mogłam obecnie użyć wykorzystałam grecki, klasyczny przepis na ośmiornice w winie z makaronem. Wyszła dobra, ale nie tak dobra jak tamta, dlatego następną zrobię właśnie pieczoną na grillu. A wy jeśli się pospieszycie jeszcze kupicie sobie taką ośmiornicę na niebanalny obiad.
Ośmiornica po grecku w winie
- 1 kg czyszczonej ośmiornicy
- 120 ml oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 gałązki tymianku
- 150 ml szklanki wytrawnego wina (białego lub różowego)
- 100 ml słodkiego wina białego
- puszka (400 g) obranych pomidorów
- 1/2 szklanki wody
- makaron
- natka pietruszki
Jeśli kupimy oczyszczoną ośmiornice to ten etap mamy za sobą, jeśli nie to należy ją oczyścić: zdjąć osłonę i wyrzucić. Wyciąć oczy i czarny otwór czyli dziób.
Ośmiornicę opłukać pod zimną i bieżącą wodą przez kilka minut, osuszyć. Pokroi na kawałki.
Cebule i czosnek drobno pokroić. Wlać oliwę do garnka, rozgrzać, dodać cebulę i czosnek, zeszklić na oliwie. Dodać ośmiornicę, smażyć chwilę aż zmieni kolor z szarego na różowy. Dodać przyprawy. Wlać oba wina, gotować przez kilka minut aż się płyn zredukuje o połowę. Następnie dodać pomidory z puszki i wodę. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę.
Gotowy sos doprawić do smaku solą, pieprzem. Osobno ugotować makaron, z którym podamy ośmiornicę. Talerz posypać posiekaną natką.
Dopiero zjedliśmy swoją a Twoja wygląda smakowicie. Może skusze się na jeszcze jedną?
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńSzkoda że to biedne mięso męczysz aż godzinę, gdzie po 30-40 minutach gotowania mrożona ośmiornica jest najlepsza. Reszta jest OK.
OdpowiedzUsuńdziękuje za cenną uwagę, następnym razem skrócę czas gotowania.
Usuń