Konkurs - Daj ponieść się fantazji i stwórz idealną pizzę na lato!
Kto ma ochotę na zamówienie sobie pizzy a może innego dania np sushi? Jeśli są wśród Was chętni to zapraszam na konkurs organizowany wraz z portalem pyszne.pl.
Jest to portal, z pomocą którego zamówicie bezpłatnie jedzenie w swojej okolicy, do wyboru dziesiątki miast, setki restauracji, knajp i pizzerii – do wyboru do koloru, każdy znajdzie coś dla siebie bez wychodzenia z domu.
Jest to portal, z pomocą którego zamówicie bezpłatnie jedzenie w swojej okolicy, do wyboru dziesiątki miast, setki restauracji, knajp i pizzerii – do wyboru do koloru, każdy znajdzie coś dla siebie bez wychodzenia z domu.
Zadanie konkursowe jest proste i przyjemne. Wystarczy odpowiedzieć w formie przepisu:
Jakie składniki powinny znaleźć się na wakacyjnej pizzy?
Daj ponieść się fantazji i stwórz idealną pizzę na lato!
Najbardziej ciekawe (i oczywiście jadalne) propozycje zostaną nagrodzone bonami.
W odpowiedzi powinien znaleźć się skład pizzy, może inny ciekawy sposób przygotowania, podania pizzy i jej nazwa. Odpowiedzi zostawiajcie pod wpisem w komentarzach. Można także przysłać zdjęcie zrobionej pizzy na maila bernika@o2.pl.
Każdy może przesłać nieograniczoną liczbę propozycji.
Z wszystkich zgłoszeń wybiorę 3 najciekawsze i jadalne propozycje i do ich autorów trafią bony, do wykorzystania w serwisie pyszne.pl. ufundowane przez organizatora.
- 1 x bon o wartości 100 zł za pierwsze miejsce
- 1 x bon 50 zł za drugie miejsce
- 1 x bon 50 zł za trzecie miejsce
Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg).
- i będzie mi miło, jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik;
Konkurs trwa od 13.07 do 23.07.2014 do godz. 23.59.
Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga i FB w dniu 24.07.2015. Zapraszam bo warto.
Bony, które są do wygrania w konkursie można zrealizować tylko zamawiając jedzenie online w serwisie Pyszne.pl, w restauracjach, które posiadają w ofercie płatność online oraz które dowożą jedzenie pod adres wpisany przez zwycięzcę.
Pizzę uwielbiam ze wszystkim!
OdpowiedzUsuńTo idealny ( i najsmaczniejszy) sposób, by "zutylizować" zalegające w lodówce składniki. :)
Jednak moja ulubiona, to pizza w wydaniu mojej Kochanej Mamy :)
Jest dość ciężka, powiedziałabym "polska". :D
Ale to właśnie taką pizzą zajadałam się po raz pierwszy w życiu i wciąż uważam, że jest NAJLEPSZA.
A jaka ona jest? :)
Składniki to:
-pyszne, puchate drożdżowe ciasto,
-domowy sos pomidorowy ze świeżych ziół,
-kiełbasa podsmażona z cebulką,
-duuużo sera,
-duuużo oregano,
-"pyszne" towarzystwo!! :)
Nazwa pizzy: to po prostu "Mamusiowa pizza :)"
UsuńOwocowe pizzerki
OdpowiedzUsuńPizza nie zawsze musi być z serem, salami, szynką, pieczarkami i innymi kalorycznymi dodatkami. W lecie proponuję zastąpić dużą, kupną pizzę na małe, owocowe, domowe pizzerki ;) Zrobione na cieniutkim spodzie z mąki pełnoziarnistej, wysmarowane pysznym sosem jogurtowym i udekorowane sezonowymi, letnimi owocami. Prawdziwa uczta! Takie pizzerki są obłędne ;) Serdecznie polecam.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g drożdży suszonych
6 łyżek oliwy z oliwek
3/4 szkl. letniej wody
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
Sos jogurtowy:
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
Dodatkowo:
garść: jeżyn, malin, truskawek, jagód, porzeczek, agrestu itp.
Przygotowanie:
1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść rękami i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
2. Sos jogurtowy: Jogurt wymieszać z miodem.
3. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, a następnie za pomocą szklanki/ talerzyka wykrawać krążki o średnicy około 9 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do napuszenia.
4. Po tym czasie wysmarować krążki sosem jogurtowym i udekorować owocami. Piec w 200 st.C około 15-20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Podawać jeszcze ciepłe, np. zresztą sosu jogurtowego i owocami. Smacznego!
akrobatka@spoko.pl
Letnie składniki to takie, które przeniosą nas na wakacje w wyobraźni! :)
OdpowiedzUsuń– chorizo, którego smak przeniesie nas do słonecznej Hiszpanii
– ser mozarella, idealnie spieczony jak nasze ciała w ciepłych Włochach
– szczypior, dzięki któremu poczujemy się jakbyśmy odpoczywali na mazurach
– oliwki, bo w Grecji nasze ciało miałoby właśnie taki kolor od słońca
– krewetki, które przypomną nam o niesamowitej Portugalii
Taka pizza to naprawdę letnia pizza – nie trzeba nigdzie wyjeżdżać, by poczuć się jak na wakacjach :)
Anna Gałaszewska - galaszewska.a@gmail.com
Letnie składniki powinny być słodkie i gorrrrrące jak lato! Dlatego proponuję pizzę na słodko: spód taki jak do zwykłej pizzy, ale można dodać trochę cukru. Upieczony spód smarujemy nutellą i kładziemy: pokrojone truskawki, ananasa, banany, a dla prawdziwych smakoszy słodkich smaków proponuję do tego marshmellows! Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną lub gałką lodów dla orzeźwienia :)
OdpowiedzUsuńemilkietzman@interia.pl
Pizza z gruszkami,miodem i orzechami
OdpowiedzUsuńIdealna na lato,najpyszniejsza z pieca opalanego drewnem,wtedy ma niepowtarzalny aromat.
Składniki na ciasto:
1 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki mleka
1 łyżkę soli
4 szklanki mąki
1 łyżka cukru
25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
2 łyżki oleju roślinnego (do ciasta)
Dodatki do pizzy:
1 gruszka
roquefort
camembert
płatki migdałów
garść orzechów nerkowca
3-4 łyżki miodu
pieprz
rukola lub bazylia
Przygotowanie pizzy:
1. Włóż drożdże, cukier, sól i mleko do miski. Dodaj wodę i dobrze wymieszać. Odstaw na dwie minuty.
2. Dodaj olej i ponownie zamieszaj.
3. Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż wszystko dobrze się połączy ok 10 min.
4. Podziel ciasto na trzy kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta i umieścić na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.
5. Zewnętrzną krawędź ciasta pokryj olejem. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godziny.
6. Gruszkę pokrój w plastry i rozłóż na wyrośniętym cieście, posyp roquefortem, plastrami sera camembert orzechami i cienką stróżką miodu polej wyłożone dodatki.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcja grzania góra-dół (termoobieg 200 C) około 20 min lub do momentu kiedy brzegi ciasta będą złote.
franulka5@gazeta.pl
Moją pierwszą propozycją jest pizza z gruszką ,tuńczykiem,serkiem brie i orzechami.
OdpowiedzUsuńSkładniki na formę okrągłą o średnicy około 26 cm
Ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-100 ml wody
-25 g drożdży
-1,5 łyżki oleju
-szczypta soli
-szczypta cukru
-1 łyżeczka suszonej bazylii
Obłożenie:
-2 gruszki
-125 g sera brie z orzechami
-1łyżeczka serka marscarpone
-2 łyżeczki śmietany 18%
-1 płaska łyżeczka rzepakowego miodu
-6 łyżeczek drobno posiekanych włoskich orzechów
-5 włoskich orzechów
-5 łyżek rozdrobnionej wędzonej makreli
-1 łyżeczka suszonej bazylii
Dodatkowo:
150 ml białego wytrawnego wina
-5 dag cukru
-około 400 ml wody
1.Wino połączyć z wodą i cukrem.Zagotować,włożyć obrane gruszki.Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.Następnie wyjąć,ostudzić ,pokroić w plastry.
2.Mąkę przesiać, dodać sól , cukier,bazylię oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.,ciasto po tym czasie powinno odchodzić od dłoni).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować na kształt okrągłej formy o średnicy 26 cm .Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę..
3.Ser brie rozdrobnić widelcem,dobrze połączyć z marscarpone,śmietaną ,miodem,bazylią i 3 łyżeczkami drobno posiekanych orzechów.2/3 serowego sosu rozłożyć na cieście.
4.Obłożyć dekoracyjnie owocami,.Na każdą gruszkę nałożyć po łyżce pozostałego sosu.Następnie rozłożyć połówki orzechów i makrelę .Posypać pozostałymi rozdrobnionymi orzechami.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp.200 st.C.Pod koniec pieczenia przykryć aluminiową folią.
Magdalena Skrzypek
xamelka1@interia.eu
Pizza z fasolką szparagową,kurczakiem i brokułem
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 okrągłe blaszki 25 cm lub na jedną dużą.
Ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki pszennej razowej
-200 ml wody
-50 g drożdży
-3 łyżki oleju
-pół łyżeczki soli
-pół łyżeczki cukru
Składniki na sos:
-4 łyżki ketchupu
-2 łyżki koncentratu
-oregano
-bazylia
-3 ząbki drobno posiekanego czosnku
-1 łyżka oliwy
Obłożnie:
-mały brokuł
-3 garście fasolki szparagowej
-4 łyżki drobno pokrojonej papryki
-1 filet z kurczaka
-ser żółty(ilość według uznania)
Dodatkowo:
-przyprawa do pizzy
-olej do smażenia
-przyprawa do kurczaka
1.Skladniki sosu połączyć i wymieszać..
2.Fasolkę oczyścić,odciąć końce,opłukać i ugotować w osolonej wodzie.
3.Brokuł podzielić na małe różyczki ,ugotować w osolonej wodzie.
4.Pierś z kurczaka oczyścić,pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą.Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
5.Dwa rodzaje mąki przesiać, dodać sól , cukier oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.,ciasto po tym czasie powinno odchodzić od dłoni).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować krążki na kształt form i wyłożyć je na wysmarowane tłuszczem blaszki
6..Ciasto posmarować przygotowanym sosem,rozłożyć fasolkę,kurczaka ,brokuły i paprykę,posypać przyprawą do pizzy oraz startym na tarce o grubych oczkach serem.
7.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut w temp.200 st.
Magdalena Skrzypek
xamelka1@interia.eu
Pizza pepperoni
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 okrągłe blaszki 25 cm lub na jedną dużą .
Ciasto:
-3 szklanki mąki
-200 ml wody
-50 g drożdży
-3 łyżki oleju
-pół łyżeczki soli
-pół łyżeczki cukru
-2 łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki na sos:
-5 łyżek ketchupu
-2 łyżki koncentratu
-oregano
-bazylia
-3 ząbki poszatkowanego czosnku
-1 łyżka oliwy
Obłożnie:
-kolorowa papryczka pepperoni(żółta czerwona i zielona)-ilość według uznania,ja lubię ostrą więc dałam jej sporo
-salami pepperoni
-5 daktylowych pomidorków
-3 łyżki kukurydzy
-4 łyżki startego żółtego sera
-2 łyżki groszku
-szczypiorek do posypania
-przyprawa do pizzy
1.Mąkę przesiać dodać sól , cukier,zioła oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.,ciasto po tym czasie powinno odchodzić od dłoni).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na kształt formy i wyłożyć je na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
2.Składniki sosu połączyć i wymieszać,posmarować ciasto,posypać startym serem,rozłożyć przygotowane składniki(pomidory oraz papryczki pokrojone w plasterki,salami,kukurydzę i groszek)Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem,oraz gotową przyprawą do pizzy)
3.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 min w temp.180-200 st.C
Magdalena Skrzypek
xamelka1@interia.eu
Jestem typowa kobieta śląska w barach szeroka a w pupie wąska .Śląska kuchnie pielęgnuję i w mojej kuchni zawsze ten piękny region króluje .Nie jestem w kuchni nic nie robiącą płotką a dla moich pociech tworzę pizzę na słodko .Moje pizze mają duszę i nieraz by dodać im smaku Bombony kruszę .Są do słodkie cukierki nadziewane chętnie przez moje pociechy na pizzy zjadane .Wiedzą o tym wszystkie dziewczyny i wszystkie chłopaki ,że niesamowicie na tym włoskim przysmaku prezentują się Kopalnioki .Te cukierki węgiel przypominają i nieziemski ziołowy smak mają .Na gardziełko doskonale wpływają i swe magiczne właściwości na pizzy ujawniają .Razem z moim mężem tworzymy duet zgrany a gotowanie tak Pyszny portal z całego serca kochamy .Do przygotowania mojej słodkiej pizzy będzie nam potrzebne 250 gram mąki pszennej dla organizmu wręcz zbawiennej oraz 125 gram masła aby nam masa szybko nie trzasła i 100 gram masła brązowego w smaku nieziemskiego ,50 gram cukru w kolorze bieli ,który każdego człowieka rozweseli .Wyposaż się również w dwa wiejskie jajka bo ich smak to dla podniebienia istna bajka .Dla ogłady dodaj 130 gram gorzkiej naturalnej ciemnej czekolady ,60 gramów orzechów Pekan ja by je skosztować nigdy nie zwlekam i 60 gramów Kopalniaków o niezwykłym posmaku .Przygotować należy również pół łyżeczki ekstraktu waniliowego w pobliskim sklepie kupionego ,przyda się również płaska łyżeczka oczyszczonej sody ,która dodaje urody .Jak kto woli niechaj wzbogaci pizzę o szczyptę soli .
OdpowiedzUsuńZabieram się więc do roboty i do robienia włoskiego przysmaku nie tracę ochoty .Do aluminiowej miski wodę z solą ,mąką ,sodą przesiewamy według przepisu mojej mamy .W drugiej misce masło z dwoma cukrami ucieramy i do całego świata się uśmiechamy .
Do masłowej masy dodajemy ekstrakt waniliowy i wiejskie jajeczko ,które je istną smakową bajeczką .Riki-tiki ,riki -tiki pomalutku wsypujemy suche składniki .Gdy całą mąkę wsypiemy to dodajemy do niej posiekaną czekoladę i Bombony a każdy członek rodziny będzie z ich smaku zadowolony .By być zawsze na czasie to rozłóż te słodkie składniki równomiernie na masie .Włóż przygotowaną pizzę na blaszcze na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika niechaj słodki zapach przez całe wakacje przez kuchnie przenika .Życzę smacznego i każdego dnia na blogu Bereniki spędzonego .Bernadeta ,Bernadeta to kochająca swą kuchnie kobieta .Podziękować jej wypada bo ona wrażliwość ,kunszt kulinarny do każdego przepisu wkłada.Ona tak jak ja ma wrażliwą kuchenną duszę i na każdy jej przepis chętnie się skuszę .Jej potrawy są Pyszne jak polskie truskawki ,soczyste jak jabłuszka i zawsze prosta jest na jej blog dróżka . pozdrawiam Adriana Warc e-mail kochanka97@interia.pl
Jeśli lato, ty tylko pizza z owocami,budyniem i sosem czekoladowym
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto:
1.5-2 szklanki mąki
15 g drożdży
4 czubate łyżeczki cukru
szczypta soli
jajko
duża łyżka miękkiego masła
łyżka oleju
120 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
350ml mleka
budyń waniliowy
2 łyżki cukru
1/2 słoika gruszek w zalewie
ok 10 truskawek
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka (350ml). Studzimy.
W mleku rozpuszczamy drożdże.
Do miski wsypujemy ponad połowę mąki, sól, cukier, dodajemy masło, olej, wbijamy jajko i wlewamy rozczyn. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając resztę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ponad godzinę.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy je palcami.
Układamy budyń i pokrojone w paski gruszki z zalewy.
Nagrzewamy piekarnik do 180st.
Kroimy truskawki w plasterki.
Wkładamy pizzę. Po około 20-25 minutach uchylamy piekarnik i układamy na pizzy truskawki. Pieczemy jeszcze z 10 minut.
Podajemy z sosem czekoladowym.
Smacznego :)
belibi@gazeta.pl
Lato? Lato oznacza najsmaczniejsze na świecie, świeże i pachnące pomidory! Moja letnia pizza jest odwrócona kolorystycznie- na spód biały sos (ze śmietanki, czosnku, curry, suszonej bazylii, soli i pieprzu) następnie ser, a na to świeże pomidory pokrojone w plasterki i obowiązkowo posypane świeżą bazylią (rosnącą sobie na balkonie ;)
OdpowiedzUsuńMaja
maja_guzowska@wp.pl
Lato i wakacje to najlepszy czas, aby cieszyć się świeżymi warzywami, dlatego proponuję lekką i świeżą pizzę, której spód zrobiony jest z kalafiora(jest to świetna alternatywa dla ciężkiego ciasta drożdżowego). Posmarowana domowym bazyliowym pesto, z mozzarellą, cienkimi słupkami żółtej i zielonej papryki, pomidorkami koktajlowymi i drobno pokrojoną piersią z kurczaka zamarynowaną wcześniej w jogurcie naturalnym z czosnkiem(aby była soczysta). Serdecznie polecam zarówno osobom, które dbają o linię, jak i tym, które chcą spróbować nowych połączeń smakowych.
OdpowiedzUsuńtulleczka@vp.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOto pizza prosto z Poznania, zapraszam i smacznego!
OdpowiedzUsuńStary Marych czai się przy swoim rowerze,
a poznaniacy bawią się na żerze!
Pyzy i kluchy poszły w zapomnienie,
bo dziś króluje pizza - takie przypomnienie!
Pizza typowo poznańska, wbrew pozorom szczodra,
nie skąpa, pyszna, letnia i dobra.
Świeże ciasto, cienkie jak muślinowa firanka,
lecz na brzegach porządnie spieczone niczym grzanka -
do pieca trafia dosłownie na bardzo krótką chwilę,
tak krótką, jak szybko mknie bimba, o ile się nie mylę!
A obkład? To proste - tego kumpletu nie ma bez gziku pysznego,
bez esencji poznańskości, bez twarożku tak bardzo delikatnego!
Czerwonej redyski i zielonego sznytloszku jest tam bardzo dużo,
te składniki nigdy się przecież nie nużą!
Jest i czosnek, podkręcający smak i lepszy od sosu,
a nawet od kaszanki i od kabanosów!
Ta pizza podbija serce w moim domu
i jej pysznego kawałka nie oddam nikomu!
Pozdrawiam serdecznie,
Zdzisław
pysiumisiu1@gmail.com
Moją ulubioną wakacyjną pizzą jest ta, która przywołuje dużo wspomnień :) Najbardziej lubię połączenie polsko-chorwacko-włoskie :) Choć odżywiam się zdrowo, to pizzę lubię jeść na pszennym cieście. Uwielbiam jak spód jest cienki i chrupiący po bokach. Oprócz mąki, drożdży, wody, soli i cukru dodaję do ciasta oliwę smakową (np. bazyliową). Na ciasto wykładam domowy sos bazyliowo-pomidorowy. A na górę daję liście szpinaku, chwilkę podsmażone na maśle krewetki, parę oliwek i pomidorki koktajlowe. Całość przykrywam kawałkami sera mozzarella. Polecam! :)
OdpowiedzUsuń(aingealmaith@gmail.com)
Idealna pizza na lato musi być lekka i wyrazista. Liczy się nie tylko smak pizzy, ale też wygląd, dlatego dodaję różnokolorowe składniki.
OdpowiedzUsuńNajważniejszy dla mnie jest sos do pizzy - musi być intensywnie pomidorowy z ziołowo-czosnkową nutą.
Na wierzch pizzy plasterki cukinii, świeże liście bazylii, czerwona papryka, cebula, kukurydza i ser feta. Dla mięsożerców dodatkowo plasterki szynki
tyskatyska88@gmail.com
nazwa pizzy - wakacyjny powiew lekkości
UsuńPizza wspomnienie tajskich wakacji.
OdpowiedzUsuńSos do pizzy na bazie pomidorów z dodatkiem płatków chilli, limonki, cukru i octu.
Na wierzch oczywiście ser mozarella, kurczak podsmażony w płatkach chilli, świeża kolendra i orzeszki ziemne. Do posypania podprażony sezam.
gotogranie@gmail.com
pizza na lato to pizza na cienkim cieście z podpieczoną cukinią, ziarnami słonecznikiem, kurczakiem, pokrojoną mozzarellą i bazylią. całość polana sosem serowym. doprawiłabym też kminkiem :)
OdpowiedzUsuńmmrudnicka[at]onet.pl
Nareszcie wakacje!
OdpowiedzUsuńJako że w Polsce po fali upałów zawsze muszą przyjść burze, wiatry i deszcze niespokojne proponuję pizzę, dzięki której poczujemy wakacje wszędzie!
Składniki:
– garść piasku z nadbałtyckiej plaży wsypana do ciasta – od razu poczujesz się jak nad morzem!
– szczaw z łąki obok babcinego domu – wspomnienia o wakacjach u dziadków gwarantowane!
– namiociki z pokrzywy, z których wylatują komary – atmosfera Mazur oddana w stu procentach!
– podejrzane czarne kształty – czy to oliwki czy prezent od górskich kozic?
a do popicia woda morska – to taki zestaw małego budowniczego: piasek z ciasta i woda z parudziesięciu pizz i własna plaża z morzem gotowa!
Czyli polskie wakacje zamknięte w jednej pizzy!
asia19-9[at]o2[dot]pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZapomniałam o nazwie. Proponuję : Letnia fantazja
OdpowiedzUsuń