Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku
Bób, bób i jeszcze raz bób... albo się go kocha albo nienawidzi.. ale czasem ta miłość przychodzi późno, jest bardziej doceniona, dojrzalsza jak u mnie.. i korzystam z niej ile się da.... dlatego dzisiaj czas na kolejną sałatkę z bobem. Ziemniaki, boczek, koperek i mamy pyszny dodatek do obiadu albo letnią kolację. Polecam.
- 500 g młodych ziemniaków
- 250 g bobu
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebulki zielone
- 4-5 rzodkiewek
- 2-3 gałązki koperku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego np. aromatyzowanego cytryną i czosnkiem
- 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól
- pieprz świeżo mielony
Ziemniaki dokładnie umyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody.
Gotować w zależności od wielkości od 15-20 minut do miękkości. Odlać i odstawić
do wystygnięcia. Pokroić w plastry, dać
do miski. Jeśli nie lubimy ziemniaków ze skórką można je obrać.
Gdy ziemniaki się gotują przygotować pozostałe elementy
sałatki.
Boczek pokroić w małą kostkę, włożyć na rozgrzaną patelnię i
zrumienić, wytopić na skwarki. Bób
ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5-7 minut od zagotowania wody. Przelać go
zimną wodą, obrać ze skórki.
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, a cebulki posiekać
drobno.
Do ziemniaków w misce dodać skwarki z boczku, bób,
rzodkiewki, cebulki. Dodać olej, musztardę, posiekany koperek i wszystko
wymieszać delikatnie. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Uwielbiam sezonowe warzywka! :D
OdpowiedzUsuń