Łazanki na ostro z cukinią
Z tego co było w lodówce czyli szpinak, cukinia, chilli i do tego makaron łazanki wyszła
całkiem apetyczna kolacja.
Łazanki na ostro z cukinią
Łazanki ugotować w osolonej wodzie (takie aldente). Odcedzić. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić
pokrojoną w kostkę cukinie, gdy sie delikatnie zeszkli, dodac liście szpinaku, posiekany czosnek, drobno pokrojona papryczke chilli, oproszyć wszyystko sola i świeżo zmielonym pieprzem. Dorzucić makaron i wymieszac. Nie smazyc zbyt długo tylko tyle żeby liscie szpinaku lekko sie skurczyły ale nadal były wyraziste i widoczne w daniu. Skropić na talerzu oliwa z oliwek i posypać serem. Bardzo smakowało córce.
Łazanki na ostro z cukinią
- cukinia 1 szt.
- szpinak świeży duża garść (może dwie)
- makaron łazanki 100 g
- sól, pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- papryczka chili
- ser grana padano drobno starty
- oliwa z oliwek
Łazanki ugotować w osolonej wodzie (takie aldente). Odcedzić. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić
pokrojoną w kostkę cukinie, gdy sie delikatnie zeszkli, dodac liście szpinaku, posiekany czosnek, drobno pokrojona papryczke chilli, oproszyć wszyystko sola i świeżo zmielonym pieprzem. Dorzucić makaron i wymieszac. Nie smazyc zbyt długo tylko tyle żeby liscie szpinaku lekko sie skurczyły ale nadal były wyraziste i widoczne w daniu. Skropić na talerzu oliwa z oliwek i posypać serem. Bardzo smakowało córce.
Bardzo dobra ,odmienna wersja tradycyjnych łazanek ,szczególnie w dobie tak popularnej cukini
OdpowiedzUsuń