Blok czekoladowy
Deser prosty jak budowa cepa, dla wielu wspomnienie dziecinnych lat, czasów kiedy to prawdziwa czekolada byla nielada rarytasem a zdobycie jej przez nasze mamy graniczylo wręcz z cudem. Deser wykonany przez córkę wg przepisu (lekko zmodyfikowanego) z książki "Dzieciaki do kuchni" Beaty Lipov w ramach jej pierwszych kuchennych wprawek.
- 1 szklanka cukru
- 250 gr masła
- 1 szklanka wody
- 4 łyzki kakao
- 500 gr mleka w proszku,
- 1 szklanka herbatniki pokruszone
- 1/5 szklanki rodzynki
- 1/5 szklanki migdały (w płatkach)
- 1/5 szklanki orzechy ziemne
- 1/5 szklanki kandyzowanych ananasów,
- 1/5 szklanki orzeszki w kolorowej polewie
Jedną zjedliśmy my a drugą koledzy w pracy.
Uwielbiam blok.Tylko dodaję więcej herbatników, bo fajnie chrupie.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście blok ten przypomina czasy dzieciństwa Dzieci moje jednak wolały czekoladę w obecnej wersji ,zatem musiałam blok konsumowac sama
OdpowiedzUsuń