Chili con carne w plackach tortilla
Trochę meksyku na polskim talerzu czyli moja wersja
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chilli
- 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- puszka pokrojonych pomidorów
- czerwona papryka
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- puszka czerwonej fasoli w zalewie odsączonej z zalewy
- puszka kukurydzy
- placki tortilla (po 1 na osobę)
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewam olej i szkle cebule drobno posiekane, dodaje czosnek drobno posiekany, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażę przez minutę. Dodaje mięso, mieszając smażę dalej. Dodaje pomidory z zalewą i passate (w razie potrzeby uzupełniamy wodą lub bulionem wołowym). Dodaje paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiam solą oraz pieprzem. Przykrywam i gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaje fasolę, kukurydzę i chwilę razem gotujemy. Podajemy na gorąco z plackami tortilli.
bb dobre,szczególnie młodsza część rodziny była zachwycona Można też tym daniem pojąć gości Ja zrobiłam w tortilli własnej produkcji
OdpowiedzUsuń