Chleb pachnący czosnkiem
Domowy zdrowy chleb bez ulepszaczy, wspomagaczy, spulchniaczy i innych "aczy" to chyba marzenie kazdej mamy i żony. I taki tez jest tez chleb: domowy, zdrowy, z mnóstwem ziaren, pieknie pachnie czosnkiem, ma chrupiącą skórkę i do tego robi sie go szybko i jest wyjątkowo długo świeży. Polecam!
Domowy chleb pachnący czosnkiem
Domowy chleb pachnący czosnkiem
- 500 g mąki chlebowej pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- cukier szczypta
- 4 ząbki czosnku
- sól 2 łyżeczki
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki pestek dyni
- masło do wysmarowania formy
- płatki owsiane do wysypania formy
Drożdże rozpuszczamy w 500 ml wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśnięty czosnek. Mąkę mieszamy z ziarnami. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę dość długą (u mnie 36x12) smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy ciasto, wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180st. przez 75-80 minut aż zarumieni się ładnie góra. Wyjmujemy z keksówki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Tu Cie mam, krajanko. :))) Chleb piekny, chetnie skorzystam z przepisu, tylko musz euzupelnic zapas pestek, bo mi sie skonczyly. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNieco zmodyfikowałam ,dałam tylko 1 ząbek czosnku i mniej wody 400ml - Pieknie wyrósł Wg mnie 500 ml wody czyni go zbyt rzadkim i nie wyrasta tak /robiłam tak poprzednim razem / Wiem ,że w mojej wersji mniej pachnie czosnkiem ,ale nieco pachnie
OdpowiedzUsuń