Chleb z mąki z pełnego przemiału
Na weekend zrobiłam chleb pszenny z mąki z pełnego przemiału, domowy, zdrowy i do tego mało pracochłonny.
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000)
- 1 łyżeczki soli
- 25 g drożdży (lub 1 saszetka suchych czyli 7 g)
- łyżeczka cukru
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- garść pestek dyni
- garść pestek słonecznika
- garść płatków owsianych
Drożdże razem z cukrem rozpuścić w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Odstawić żeby drożdże zaczęły pracować, mają się pojawić bąbelki. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Zrobić dołek, wlać drożdże, wsypać ziarna i płatki.
Wlać pozostałą szklankę wody i mikserem z hakiem chlebowym wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, przełożyć ciasto do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem, wierzch posypać słonecznikiem. Ciasto odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Przed włożeniem chleb posmarować wodą. Chleb włożyć do piekarnika i piec przez około 40 minut aż do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.
Uwielbiam ciemne chleby i chociaż zazwyczaj piekę na zakwasach, to ten drożdżowy wygląda tak apetycznie,że z chęcią go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam 2 pytania.
OdpowiedzUsuń1. Jeśli mam suche drożdże to jak powinnam zmodyfikować przepis?
2. W jakiej ilości wody rozrobić drożdże świeże?
2,5 dag = 25 g = 7 g = jedno opakowanie drożdży suchych. w 1/4 szklanki wody rozpuścić drożdże świeże a potem dodać przy mieszaniu pozostałą szklankę wody.
UsuńA przy suchych wsypuję je do mąki, dolewa całą wodę i reszte robię wg przepisu?
UsuńJestem laikiem, a chcę spróbować :)
nie, przy suchych tez to samo co ze świeżymi, lepiej zalać 1/4 szklanki letniej wody, niech sie zburzą i dopiero do mąki i reszta wody.
UsuńUpiekłam 2 razy. I za każdym razem pomimo posmarowania wodą górę mam przypieczoną (boki też, ale w mniejszym stopniu), ale najgorsze jest to, że chleb w ciągu tej godziny przed pieczeniem prawie w ogóle nie wyrasta. Co mogę robić źle?
Usuńhmm trudno mi powiedzieć. jeśli w piekarniku się mocno przygrzewa (ja piekę na grzałce góra doł) spróbuj w takcie przykryć go folią aluminiową żeby się nie spiekł za bardzo. co do wyrastania to może winna jest temperatura w domu. ja jeśli mam chłodno i widzę że ciasto kiepsko wyrasta wstawiam do piekarnika, który nagrzewam do 50 st. wyłączam i tam czekam aż ciasto podrośnie. ewentualnie stawiam na kaloryferze albo na podłodze gdzie grzej mi mi podłogówka. mąka z pełnego przemiału jest mąką ciężką i drożdże muszą mieć czas żeby ją podnieść, może dodaj więcej drożdży- zwiększ o 10 g. może winna jest mąka, czasami mąki od różnych producentów także różnie się zachowują w trakcie obróbki. ja obstawiałabym ze było za chłodne pomieszczenie w którym ciasto wyrastało. spróbuj z tym piekarnikiem na najmniejszej temperaturze. pozdrawiam.
UsuńPiekę chlebek już trzeci raz, wychodzi za każdym razem, wyrasta pięknie, ale ja dodaję ciepłej wody, a żeby skórka nie była zbyt twarda w trakcie pieczenia kilka razy spryskuję chlebek wodą.
UsuńWitam p. Bernadeto, czy ciasto jest zwarte tzn wyrabia się kulka???
OdpowiedzUsuńno i mam zagwostke bo nie pamiętam. wydaje misie ze jest raczej miękkie niż zwarte ale przepraszam głowy nie dam. bardzo dawno go robiłam.
UsuńCzy ten chleb można zrobić w automacie?
OdpowiedzUsuńmyślę że tak. nie powinno być przeszkód.
UsuńCzy zamiast cukru moze byc fruktoza ew.ksylitol?
Usuńnie jestem przekonana, bo cukier ma pobudzić drożdże, to jest dość ciężki chleb i wątpię by fruktoza czy ksylitol dały rade, ale można z fruktozą spróbować. ilość cukru w tym przepisie jest tak mała że nie ma o wpływu na chleb i na to jeśli sie unika cukru.
UsuńPrzekonała mnie Pani.Dziękuję za odpowiedź.pozdrawiam :-)
UsuńChlebek pyszny.Tylko nie wiem dlaczego wyszedł twardy
OdpowiedzUsuńChleb nieudany. Nie wyrósł.
OdpowiedzUsuńjaka wielkość formy?
OdpowiedzUsuńu mnie keksówka o długości 23 cm.
Usuń