Chleb z mąki z pełnego przemiału

Na weekend zrobiłam chleb pszenny z mąki z pełnego przemiału, domowy, zdrowy i do tego mało pracochłonny.




Chleb z mąki z pełnego przemiału
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000)
  • 1 łyżeczki soli
  • 25 g drożdży (lub 1 saszetka suchych czyli 7 g)
  • łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść płatków owsianych

Drożdże razem z cukrem rozpuścić w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Odstawić żeby drożdże zaczęły pracować, mają się pojawić bąbelki. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Zrobić dołek, wlać drożdże, wsypać ziarna i płatki. 
Wlać pozostałą szklankę wody i mikserem z hakiem chlebowym wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, przełożyć  ciasto do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem, wierzch posypać słonecznikiem. Ciasto odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Przed włożeniem chleb posmarować wodą. Chleb włożyć do piekarnika i piec przez około 40 minut aż do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.

  

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciemne chleby i chociaż zazwyczaj piekę na zakwasach, to ten drożdżowy wygląda tak apetycznie,że z chęcią go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam 2 pytania.
    1. Jeśli mam suche drożdże to jak powinnam zmodyfikować przepis?
    2. W jakiej ilości wody rozrobić drożdże świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2,5 dag = 25 g = 7 g = jedno opakowanie drożdży suchych. w 1/4 szklanki wody rozpuścić drożdże świeże a potem dodać przy mieszaniu pozostałą szklankę wody.

      Usuń
    2. A przy suchych wsypuję je do mąki, dolewa całą wodę i reszte robię wg przepisu?
      Jestem laikiem, a chcę spróbować :)

      Usuń
    3. nie, przy suchych tez to samo co ze świeżymi, lepiej zalać 1/4 szklanki letniej wody, niech sie zburzą i dopiero do mąki i reszta wody.

      Usuń
    4. Upiekłam 2 razy. I za każdym razem pomimo posmarowania wodą górę mam przypieczoną (boki też, ale w mniejszym stopniu), ale najgorsze jest to, że chleb w ciągu tej godziny przed pieczeniem prawie w ogóle nie wyrasta. Co mogę robić źle?

      Usuń
    5. hmm trudno mi powiedzieć. jeśli w piekarniku się mocno przygrzewa (ja piekę na grzałce góra doł) spróbuj w takcie przykryć go folią aluminiową żeby się nie spiekł za bardzo. co do wyrastania to może winna jest temperatura w domu. ja jeśli mam chłodno i widzę że ciasto kiepsko wyrasta wstawiam do piekarnika, który nagrzewam do 50 st. wyłączam i tam czekam aż ciasto podrośnie. ewentualnie stawiam na kaloryferze albo na podłodze gdzie grzej mi mi podłogówka. mąka z pełnego przemiału jest mąką ciężką i drożdże muszą mieć czas żeby ją podnieść, może dodaj więcej drożdży- zwiększ o 10 g. może winna jest mąka, czasami mąki od różnych producentów także różnie się zachowują w trakcie obróbki. ja obstawiałabym ze było za chłodne pomieszczenie w którym ciasto wyrastało. spróbuj z tym piekarnikiem na najmniejszej temperaturze. pozdrawiam.

      Usuń
    6. Piekę chlebek już trzeci raz, wychodzi za każdym razem, wyrasta pięknie, ale ja dodaję ciepłej wody, a żeby skórka nie była zbyt twarda w trakcie pieczenia kilka razy spryskuję chlebek wodą.

      Usuń
  3. Witam p. Bernadeto, czy ciasto jest zwarte tzn wyrabia się kulka???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i mam zagwostke bo nie pamiętam. wydaje misie ze jest raczej miękkie niż zwarte ale przepraszam głowy nie dam. bardzo dawno go robiłam.

      Usuń
  4. Czy ten chleb można zrobić w automacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że tak. nie powinno być przeszkód.

      Usuń
    2. Czy zamiast cukru moze byc fruktoza ew.ksylitol?

      Usuń
    3. nie jestem przekonana, bo cukier ma pobudzić drożdże, to jest dość ciężki chleb i wątpię by fruktoza czy ksylitol dały rade, ale można z fruktozą spróbować. ilość cukru w tym przepisie jest tak mała że nie ma o wpływu na chleb i na to jeśli sie unika cukru.

      Usuń
    4. Przekonała mnie Pani.Dziękuję za odpowiedź.pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Chlebek pyszny.Tylko nie wiem dlaczego wyszedł twardy

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb nieudany. Nie wyrósł.

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka wielkość formy?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger