Deser - pisang goreng
Pisang goreng to indonezyjskie smażone banany, słodkie danie idealne na miłe zakończenie dnia w zimne popołudnie.
- 1/2 szklanki ryżowej (ja nie miałam dałam pszenna przesianą)
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyzeczka cukru pudru
- 3/4 szklanki wody (stopniowo)
- 4 banany
- olej roślinny
- lody waniliowo-czekoladowe
- likier kawowy
Mąke, cynamon, cukier i wode zmiksować. Wodę dodawałam stopniowo tak by uzyskać gęste ciasto a nie płynne. Banany obrac, przekroić na pół, a potem jeszcze raz na pół. Rozgrzać olej w woku lub głebokiej patelni. Banany zanurzyć w cieście i smażyc w głębokim tłuszczu, aż bedą złote.
Wyjąc na ręcznik papierowy do odsączenia tluszczu. Podałam z gałkami lodów skropione likierem kawowym (dla dorosłych, córka zjadła tylko z lodami). To połączenie bylo naprawde idealne.
'
pysznie podane
OdpowiedzUsuńsmażone banany są takie kuszące, szczególnie, że banany uwielbiam. spróbuję koniecznie.
Artykuł mnie bardzo zaciekawił, fajnie teraz wiem więcej.
OdpowiedzUsuńOgólnie fajna strona :) Pozdrawiam
o dietach