Francuska zupa cebulowa na winie

Wiem że to żadna nowość  ale my uwielbiamy te zupę. Jadłam ją pierwszy raz dobrych kilkanaście lat temu w Niemczech w pewnej knajpce. Długo szukałam przepisu na wykonanie w końcu znalazłam w książeczce "Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej" z 1995r. Odtąd robię ją raz na jakiś czas, a  ostatnio nauczył się ją robić też mąż, bo nie mógł się doprosić kiedy ja znajdę w końcu na nią czas.



Francuska zupa cebulowa na winie

  • 1 l bulionu lub rosołu
  • bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki)
  • 4 cebule
  • 2 łyżki mąka
  • ser żółty ementaler lub gouda
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml wina wytrawnego białego
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka na grzanki

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanym maśle z oliwa. Oprószyć mąką i smażyć dalej, póki mąka się nie zezłoci. Dolać wino i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki). Zagotować, przykryć i gotować przez 45 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni usunąć z zupy. Bułkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupę przelać do miseczek  najlepiej kamionkowych naczyń. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiec w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku, aż do stopienia się sera. 

  

2 komentarze:

  1. W Belgii w restauracjach jadamy bardzo podobną. Jest pyszna, ale nie w każdym miejscu. Może się skuszę i sama teraz ją przygotowuję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotować samej i porównać ze smakiem tej z restauracji. Może się okaże ze nie trzeba już jej szukać na mieście.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger