Francuska zupa cebulowa na winie
Wiem że to żadna nowość ale my uwielbiamy te zupę. Jadłam ją pierwszy raz dobrych kilkanaście lat temu w Niemczech w pewnej knajpce. Długo szukałam przepisu na wykonanie w końcu znalazłam w książeczce "Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej" z 1995r. Odtąd robię ją raz na jakiś czas, a ostatnio nauczył się ją robić też mąż, bo nie mógł się doprosić kiedy ja znajdę w końcu na nią czas.
Francuska zupa cebulowa na winie
- 1 l bulionu lub rosołu
- bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki)
- 4 cebule
- 2 łyżki mąka
- ser żółty ementaler lub gouda
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 200 ml wina wytrawnego białego
- pieprz czarny mielony
- sól
- 2 ząbki czosnku
- bułka na grzanki
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanym maśle z oliwa. Oprószyć mąką i smażyć dalej, póki mąka się nie zezłoci. Dolać wino i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki). Zagotować, przykryć i gotować przez 45 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni usunąć z zupy. Bułkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupę przelać do miseczek najlepiej kamionkowych naczyń. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiec w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku, aż do stopienia się sera.
W Belgii w restauracjach jadamy bardzo podobną. Jest pyszna, ale nie w każdym miejscu. Może się skuszę i sama teraz ją przygotowuję?
OdpowiedzUsuńPolecam przygotować samej i porównać ze smakiem tej z restauracji. Może się okaże ze nie trzeba już jej szukać na mieście.
Usuń