Karczek sojowy pod pierzynką
Wiem, jest to mało dietetyczne za to mocno kaloryczne ale niestety pyszne mięsko. Więc raz na jakis czas czemu nie?
Plastry karkówki rozbić, w misce wymieszac marynatę: sol, pieprz, czosnek, olej, sos sojowy, posmarowac mieso marynata i odstawić na min 2h godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięsa nie opłukiwac z marynaty tylko obsmarowac karczek keczupem i ulozyc w brytfance lub naczyniu do zapiekania, na to położyc plastry pieczarek, piórka cebuli. Zetrzeć na tarce żółty ser. Posypac mieso, dac łyzke majonezu na kazdy plaster, posypac wszystko bazylia. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 st. aż mięso będzie miękkie ok 40min
Karczek sojowy pod pierzynką
- 4 plastry karkówki
- pieczarki (po 1 na plaster miesa)
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- żółty ser starty
- sól
- pieprz
- bazylia
- 4 łyżki keczupu
- sos sojowy łyżka
- czosnek 2 ząbki przecisnięte przez praskę
- olej 3 łyżki
- papryka słodka do smaku
Plastry karkówki rozbić, w misce wymieszac marynatę: sol, pieprz, czosnek, olej, sos sojowy, posmarowac mieso marynata i odstawić na min 2h godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięsa nie opłukiwac z marynaty tylko obsmarowac karczek keczupem i ulozyc w brytfance lub naczyniu do zapiekania, na to położyc plastry pieczarek, piórka cebuli. Zetrzeć na tarce żółty ser. Posypac mieso, dac łyzke majonezu na kazdy plaster, posypac wszystko bazylia. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 st. aż mięso będzie miękkie ok 40min
witam, a jakiego majonezu pani użyła? bo nie wszystkie się nadają do pieczenia
OdpowiedzUsuńużywam tylko dwóch kielecki lub winiary.
UsuńSzybka ,bdobra potrawa ,moim panom bardzo smakowała -jedynie dość kaloryczna
OdpowiedzUsuń