Kawowe brownie
Z książki "Kawa - bogactwo aromatów dla smakoszy". Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto o aromacie kawy. Idealne.
Kawowe brownie
- 125g mąki
- 125g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła
- 25g kako
- szczypta soli
- 250g migdałow siekanych (mogą byc płatki posiekane)
- 150g orzechów włoskich posiekanych drobno
- 150g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 60ml espresso kawy
- 3 łyzki likieru kawowego (ale nie musi być)
- polewa czekoladowa z cin cin : 4 łyżki cukru, 2 łyżki, śmietany, 3 łyżki kakao, 60 g masła, 1 łyżeczka żelatyny
Mąke , cukier, proszek i kakao przesiac do miski. Dodac sól, migdały i orzechy. Piekarnik nagrzac do 180st. Blache wylozyc folia aluminiowa i posmarowac cienko olejem (blaszka 22x24).
Czekolade połamac i roztopic z masłem w kapieli wodnej. Ostudzic. Przelac do miski, miesza na małych obrotach, dodac jajka., wlac kawe i liekir. mase wyalc na balszke i piec 25minut. Odstawic do ostygniecia.
Zrobic polewe. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić . Polać ciasto. Udekorowałam czekoladowymi ziarenkami kawy. Pyszne!
Ile tego masła dodać do ciasta? Joa
OdpowiedzUsuńjuz poprawilam brak w przepisie. brakowalo 150g masła. dzieki za zwrocenie uwagi.
OdpowiedzUsuńMega intensywne czekoladowe ciacho - duża dawka magnezu Mnie nie wyszła bardzo wilgotne ,może za długo trzymałam w piekarniku
OdpowiedzUsuń