Kokosowo-ananasowe ciasto
Poszukiwałam w necie ciasta na wykorzystanie pałętającej sie po szafce puszki ananasa. I tak trafiłam na stronie Galerii Potraw na Ciasto marchwiowe z ananasem i kokosem, ktore wydało mi sie idealne pod względem posiadania składników. I tak tez sie stało, ciasto bylo idealne, delikatne, wilgotne, rozpływajc sie w ustach, pachnąne kokosem i ananasem.
- 2 szklanki mąki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki sody
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1/2 lyzeczki soli
- szklanka marchewki startej na tarce o średnich oczkach (okolo 3-4 marchewki)
- 3 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej (kupna kandyzowana)
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki ananasa z puszki rozdrobnionego
- 100g cukru białego
- 100 g cukru brazowego
- 1 cukier waniliowy lub 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
Jajka lekko ubic z cukrem, cukrem waniliowym lub wanilią, dodac oliwę i utrzec wszystko na puszystą mase. Mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon połączyć, dodać do masy utrzeć dokladnie. Dodać marchew, kokos, skórke pomarańczową i ananasa. Wymieszać łyzką. Forme (ja robiłam w tortownicy z kominem) wysmarować masłem i oprószyć mąką i przelać ciasto. Piec w 170C przez okolo 40-50 minut do suchego patyczka. Udekorować skórka pamarańczowa lub posypać cukrem pudrem.
Można do ciasta dodać tez rodzynki.
ale mi narobiłaś ochoty na ananasa, a właściwie na takie ciasto wilgotne z ananasem, mniam, wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńczy mozna dodac swiezy ananas
OdpowiedzUsuńmyślę ze tak, chociaż nie wiem czy zdąży w trakcie pieczenia na tyle zmięknąć jak ten z puszki. ale warto spróbować. daj znać jesli zrobisz jak wyszło:) pozdrawiam
Usuń