Kurczak z ryżowym tagiatelle
Córka bardzo lubi wszystko co egzotyczne w tym wszelaką chińszczyzne. Dlatego często wykorzystuje to co mam w lodówce i łącząc z azjatyckimi dodatkami, sosami robie tzw. "szybką chińszczyzne". Co prawda z prawdziwa to ona nie ma wiele wspólnego, ale dla nas wystarczy. Najwazniejsze że jest szybka i smaczna.
- pierś z kurczaka.podwójna.
- makaron ryzowy tagiatelle
- 1 łyzka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyzki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyzeczka sosu ostrygowego
- łyzeczka wódki
- łyzka mąki ziemniaczanej
- marchewka pokrojona w zapałkę
- 2 kapulesze grzybów mun.
- ząbek czosnku
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 2 łyzki oleju sezamowego
- 1 łyzka sosu sojowego
- 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- zielona czesc cebuli - dymka
- kolendra
- olej do smażenia
Pierś pokroic w kostke, zrobic marynate z sosu jasnego, oleju sezamowego, ostrygowego, wodki, czosnku posiekanego drobno i mąki ziemniaczanej. Wymieszac włozyc kurczaka i odstawic na min. 30 minut. Grzyby zalać goraca woda potem ugotowac przez 2 minut. Makaron zalać wrzatkiem wg przepisu na opakowaniu, jak zmieknie odlać wode. Na bardzo goracy tłuszcz wrzucic kurczaka z marynata, przesmażyc szybko ok 3 minut, Zdjac z patelni . Dac ponownie łyzke oleju, rozgrzac mocno patelnię i wrzucic pokrojona kapuste pekińską, marchewke, pokrojone grzyby mun i smazyc ok 3 minut razem. Dodac mięso i makaron wymieszac, dodac pokrojona drobno dymke, Dodać 2 łyzki oleju sezamowego i sosu sojowego jasnego i ciemnego, wymieszac. Smażyc razem ok 1 minuty. Na talerzu posypac kolendrą.
Rodzince smakwało ,b delikatny ten makaron ryzowy
OdpowiedzUsuń