Makaron z kremowym sosem grzybowym
W zamrażalniku miałam zapas grzybów z jesiennych zbiorów mojego taty, a że ja i córka bardzo przepadamy za grzybami postanowiłam go wykorzystać i zrobić dla nas sos grzybowy z makaronem "po mojemu". Wyszedł nam całkiem przyzwoity.
Makaron z kremowym sosem grzybowym
- penne makaron ok 2 szklanek
- grzyby leśne (u mnie mrożone) ok 100 g
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- cebula
- ząbek czosnku
- koperek
- bulion 100 ml
- śmietana 200 g
- serek topiony ementaler kostka
Makaron ugotować al dente. Grzyby miałam mrożone, wiec je najpierw odmroziłam, przepłukałam i posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło, dodałam posiekaną cebule, ząbek czosnku, dorzuciłam grzyby, doprawiłam solą i pieprzem, smażyłam razem parę minut, dodałam bulion, chwile podusiłam razem. Zdjęłam z patelni. Na patelnie wlałam śmietanę, pogrzałam, dodałam serek topiony i mieszając rrozpuściłamgo w sosie. Dodałam ponownie grzyby, wszystko razem zamieszałam, doprawiłam koperkiem. Wymieszałam. Podałam z makaronem. Oczywiście makaron powinno sie dodac do sosu na patelnię, zeby sie z nim połaczyl, ale córka woli sama sobie mieszac na talerzu dlatego makaron został w te sposób.
lepszym sposobem na korzystanie z mrozonych grzybow jest -nie rozmrazac ich Zamrozoną kule wrzucam na roztopione masło ,przykrywam i po kilkunastu minutach grzyby sa roztopione,przy czym zachowuja wspaniały aromat ,są jak swieze Polecam !!
OdpowiedzUsuń