Mężczyzna w kuchni czyli pieczony karczek

Karczek - twórcza inwencja męża, zrobić go tak jak jeszcze nie było. I powiem szczerze że z tych jego kombinacji wyszło pyszne kruchutkie mięso, naprawde palce lizać.



Mąż w kuchni czyli pieczony karczek ze szpinakiem, serem i musztardą ziarnistą  
  • karczek ok 1,20 kg
  • liście szpinaku - garść
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • majeranek łyżeczka
  • ser żółty plastry
  • musztarda francuska 2-3 łyżki

Karczek umyć i osuszyć  Czosnek rozgnieść  wymieszać z solą i pieprzem oraz majerankiem. Natrzeć karczek mieszaniną i odstawić na 1h. Następie ponacinać karczek tak by utworzyły sie kieszenie (tzn nacięte kieszenie ale tylko do połowy mięsa tak by boki pozostałe całe). W każdą taka kieszeń włożyć po kilka liści szpinaku i plaster sera. Posypać papryką i wierzch posmarować musztardą francuską.  
Piekarnik rozgrzać do 180st. Mięso włożyć na naczynia żaroodpornego  przykryć i wstawić do piekarnika na 45 minut. W trakcie polać wytworzonym sosem. Następnie na 10 minut odkryć i podrumienić wierzch. Jeśli macie większy kawałek wiadomo że trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Mięso można spokojnie podać z ryżem lub ziemniakami, bo w trakcie pieczenia wytworzył sie pyszny sos i grzechem byłoby go nie wykorzystać.
  


3 komentarze:

  1. Widzę gorczycę a w przepisie nic o niej nie ma. Musztarda francuska gorczycy nie zawiera, albo użyłeś niewłaściwej nazwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie nei ma błędu, własnie musztarda francuska zawiera gorczyce cale jej ziarna i to ja widać na mięsie.

      Usuń
  2. Panom bardzo smakowało ,jeden minus gorzkawy szpinak po upieczeniu Ja robiłam w garnku rzymskim ,był b soczysty

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger