Mężczyzna w kuchni czyli pieczony karczek
Karczek - twórcza inwencja męża, zrobić go tak jak jeszcze nie było. I powiem szczerze że z tych jego kombinacji wyszło pyszne kruchutkie mięso, naprawde palce lizać.
- karczek ok 1,20 kg
- liście szpinaku - garść
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- majeranek łyżeczka
- ser żółty plastry
- musztarda francuska 2-3 łyżki
Piekarnik rozgrzać do 180st. Mięso włożyć na naczynia żaroodpornego przykryć i wstawić do piekarnika na 45 minut. W trakcie polać wytworzonym sosem. Następnie na 10 minut odkryć i podrumienić wierzch. Jeśli macie większy kawałek wiadomo że trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Mięso można spokojnie podać z ryżem lub ziemniakami, bo w trakcie pieczenia wytworzył sie pyszny sos i grzechem byłoby go nie wykorzystać.
Widzę gorczycę a w przepisie nic o niej nie ma. Musztarda francuska gorczycy nie zawiera, albo użyłeś niewłaściwej nazwy.
OdpowiedzUsuńw przepisie nei ma błędu, własnie musztarda francuska zawiera gorczyce cale jej ziarna i to ja widać na mięsie.
UsuńPanom bardzo smakowało ,jeden minus gorzkawy szpinak po upieczeniu Ja robiłam w garnku rzymskim ,był b soczysty
OdpowiedzUsuń