Pizza amerykańska
Czy to jest faktycznie pizza amerykańska to nie wiem. W każdym razie pod taką nazwą przepis ten figurował w książeczce Anne Wilson "Pizze i zapiekanki". Natomiast wiem, ze jest bardzo dobra i bardzo syta. (przepis z archiwum, robiony latem co akurat widac na zdjęciach).
Pizza amerykańska
Ciasto:
- 7g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 kubek - 250 ml wody
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki grysiku
- łyzka oliwy
- cebula
- 2 ząbki zgniecione czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- bazylia suszona
- oregano suszone
- łyzeczka cukru
- sól
- pieprz
Nadzienie:
- 250g mięso mielonego wołowego
- sól
- oregano
- łyzka oliwa z oliwek
- szklanka sera żółtego (a nawet trochę więcej)
- 3 pomidory
- 75g pieczarek
- papryka żółta świeża,
- papryka czerwona świeża
- pieprz czarny mielony
Ciasto: W misce połączyć drożdże, sól, cukier i wodę. Przykryć folia odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, az zacznie pienić sie. Make przesiać, wlać drożdże i zagnieść ciasto . Wyłożyć na omączony blat i ugniatać 5 min. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na placek ok 35cm. Mi wyszły z tego dwie porcje (jedna można zamrozić). Formę tortownice posmarować oliwą, posypać grysikiem ciasto wyłożyć do formy az po same krawędzie. Piekarnik rozgrzać do 210 st.
Sos: Oliwę rozgrzać, włożyć pokrojona cebulę smażyć 5 min, dodać czosnek na 1 min. wlać pomidory, dac zioła, cukier i na wolnym ogniu gotowac 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Lekko ostudzić.
Sos: Oliwę rozgrzać, włożyć pokrojona cebulę smażyć 5 min, dodać czosnek na 1 min. wlać pomidory, dac zioła, cukier i na wolnym ogniu gotowac 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Lekko ostudzić.
Nadzienie: Mięso przesmażyć przez 5 minut, odlać ewentualny płyn, ostudzić. doprawić sola, pieprzem, oregano. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki i pomidory w plasterki. Na spodzie ciasta rozsmarować sos, na niego wyłożyć mięso mielone, poukładać paprykę kolorowa, plasterki pieczarek i pomidorów, posypać wszystko serem. Brzegi ciasta posmarować oliwa i piec przez 25 minut az ser sie roztopi. Przed przekrojeniem odczekać 5 minut. Mozna pod ser a miedzy pomidory dać pokrojone zielone oliwki.
Ciekawa forma pizzy ,niepospolita Zrobiłam jako danie obiadowe dla moich studentów w przerwie między zajęciami - spałaszowali ze smakiem
OdpowiedzUsuń