Pizza amerykańska

Czy to jest faktycznie pizza amerykańska to nie wiem. W każdym razie pod taką nazwą przepis ten  figurował w książeczce Anne Wilson "Pizze i zapiekanki". Natomiast wiem, ze jest bardzo dobra i bardzo syta. (przepis z archiwum, robiony latem co akurat widac na zdjęciach).



Pizza amerykańska

Ciasto:

  • 7g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kubek - 250 ml wody
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki grysiku
Sos:

  • łyzka oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki zgniecione czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • łyzeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Nadzienie:

  • 250g mięso mielonego wołowego
  • sól
  • oregano
  • łyzka oliwa z oliwek
  • szklanka sera żółtego (a nawet trochę więcej)
  • 3 pomidory
  • 75g pieczarek
  • papryka żółta świeża,
  • papryka czerwona świeża
  • pieprz czarny mielony


Ciasto: W misce połączyć drożdże, sól, cukier i wodę. Przykryć folia odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, az zacznie pienić sie. Make przesiać, wlać drożdże i zagnieść ciasto. Wyłożyć na omączony blat i ugniatać 5 min. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na placek ok 35cm. Mi wyszły z tego dwie porcje (jedna można zamrozić). Formę tortownice posmarować oliwą, posypać grysikiem ciasto wyłożyć do formy az po same krawędzie. Piekarnik rozgrzać do 210 st.

Sos: Oliwę rozgrzać, włożyć pokrojona cebulę smażyć 5 min, dodać czosnek na 1 min. wlać pomidory, dac zioła, cukier i na wolnym ogniu gotowac 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Lekko ostudzić.

Nadzienie: Mięso przesmażyć przez 5 minut, odlać ewentualny płyn, ostudzić. doprawić sola, pieprzem, oregano. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki i pomidory w plasterki. Na spodzie ciasta rozsmarować sos, na niego wyłożyć mięso mielone, poukładać paprykę kolorowa, plasterki pieczarek i pomidorów, posypać wszystko serem. Brzegi ciasta posmarować oliwa i piec przez 25 minut az ser sie roztopi. Przed przekrojeniem odczekać 5 minut. Mozna pod ser a miedzy pomidory dać pokrojone zielone oliwki.


1 komentarz:

  1. Ciekawa forma pizzy ,niepospolita Zrobiłam jako danie obiadowe dla moich studentów w przerwie między zajęciami - spałaszowali ze smakiem

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger