Sajgonki z kapusta kiszoną i barszczem
Kuchnia fuzion - zamiast uszek czy krokietów z kapustą i grzybami proponuje kapuściane sajgonki. Całkiem pyszne, niebanalne wyjście, połączenie tradycji i wschodnich smaków.
- 300g poszatkowanej kapusty kiszonej
- 6 pieczarek
- 2 cebule
- sos sojowo-grzybowy niepełna łyzka
- 2 łyzki masła
- pieprz do smaku
- ziele angielsk
- papier ryżowy
- olej do smażenia
- barszcz do popicia
Kapustę przepłukać, odcedzić. Podsmażyć na 2 łyżkach masła posiekane dwie cebule, dodać odcedzona kapustę, dodać ziele, pieprz, sos sojowy, smażyć do odparowania soku jakieś 15-20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę pieczarki. Smażyć jeszcze chwilę aż zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać. Nakładamy farsz kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu, potem boki i rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki smażyłam na patelni na niewielkiej ilosci oleju. Podawać z barszczem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz