Skrzydełka z węgierskim charakterem
Skrzydełka to mało doceniana część kurczaka a przeciez potrafi być taka pyszna.
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- łyzeczka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka pasty węgierskiej
- 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do skrzydełek kantucky
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- mielony pieprz
- kilka gałązek świezego tymianku drobno posiekanego
- sól morska 1/2 łyżeczki
- 1,2 kg skrzydełek kurczaka (11szt)
Skrzydełka wypłukać, osuszyć. Marynate z poąłczonych składników mieszamy w misce, wkładamy skrzydełka, mieszamy z marynatą, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st., blaszkę do pieczenia smarujemy olejem, skrzydełka przekładamy na blaszke, z wierzchu polewamy resztą marynaty z miski i skrapiamy oliwą i pieczemy ok 45 minut, w połowie przewracamy na drugą stronę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st., blaszkę do pieczenia smarujemy olejem, skrzydełka przekładamy na blaszke, z wierzchu polewamy resztą marynaty z miski i skrapiamy oliwą i pieczemy ok 45 minut, w połowie przewracamy na drugą stronę.
zrobiłam wg tego przepisu podudzia -tzw pałki
OdpowiedzUsuń