Zupa serowo-porowa z klopsikami
Właściwie to jest pomysł na... no bo co tu zrobić jak sie nie ma pomysłu na zupę a po lodówce szwęda się kawałek mięsa mielonego, trochę pora, koperek i serek topiony? Wystarczy połączyć wszystko w jedną całość i pomysł gotowy a wraz z nim pyszna zupa...
- 200 g mięsa mielonego wp-woł
- 2 cebule
- por
- białko jajka
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- koperek siekany
- natka piertuszki
- kostka sera topionego ementaler
- 1,5 l bulionu lub rosołu
- 2 łyżki masła
Ugotować wywar, bulion lub rosół (ja miałam z dnia poprzedniego ugotowany na skrzydełkach). Z mielonego, białka, soli i pierzu uformować małe pulpeciki, wrzucić je do wywaru żeby się ugotowały. Wystarczy ok 7 minut. Po ugotowaniu wyjąć na miseczkę i odstawić. Na gorącym maśle przesmażyć cebule pokrojoną w kostkę i krążki pora. Dodać warzywa do zupy, podgotować 10 minut. Do zupy włożyć serek topiony, tak mieszać żeby się roztopił. Dodać dużo koperku, trochę natki, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, włożyć pulpeciki do zupy. Gotować jeszcze minutę. To wszystko, zupa gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz