Babeczki z czarnego spaghetti
Szukałam sposobu na wykorzystanie sosu słodko-kwaśnego który uwielbia moja córka. Zeby było ciekawi zamiast tradycyjnego spaghetti postanowiłam zrobić babeczki z połączenia krewetek i czarnego makaronu. Fajne wyszły, ładnie się prezentowały i najważniejsze że jej smakowały. Proporcja jest na 4 szt.
- makaron spaghetti czarny garść
- krewetki królewskie 4 szt
- ser starty 100 gram
- jajko 2 szt
- sól
- pieprz
- sos słodko-kwaśny
- oliwa 2 łyżki
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, tak by był lekko twardy. Bardzo dokładnie odcedzić, wrzucić do miski, skropić łyżką oliwy, wymieszać. Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem, lekko roztrzepać widelcem, dodać 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego. Dodać połowę sera startego na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dobrze wymieszać. Nasmarować oliwą małe foremki lub. Formę do pieczenia muffinek. Widelcem nawijać makaron i włożyć do natłuszczonych foremek. W środek włożyć po krewetce. Wierzch posypać resztą startego sera (jeśli masa jajeczna została to tez polać). Napełnione foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni c i zapiekać około 20 minut. Wyjąć babeczki z foremek na talerz, polać dookoła sosem słodko-kwaśnym.
Bardzo mi się podobają. Świetny pomysł !!
OdpowiedzUsuńczarny makaron jest super! ostatnio sobie taki kupiłam, ugotowałam a moja współlokatorka była w szoku że taki istnieje ;) bała się zjeść ale jak spróbowała to stwierdziła ze będzie sobie tylko taki kupowała :]
OdpowiedzUsuń