Wiosenna zmiana i kolorowe babeczki czyli co można robić w niedzielne popołudnie razem z córka
Dzisiaj zaczęła sie kalendarzowa wiosna, również na moim blogu nastąpił czas na zmiany. Postanowiłam że blog powinien bynabrac kolorów, być weselszy, wiosenny, bardziej kolorowy, dlatego koniec z burowatościa, witamy nową szatę graficzną. Jak wam sie podoba?
A na powitanie wiosny proponuje kolorowe babeczki, które wczoraj tworzyłysmy z córką przez całe popołudnie. Pomysłom nie było końca, za to była fajna zabawa i miło spędzone wspólne popoludnie. Szczególnie że przywilej wyczyszczenia kuchni po naszych wyczynach przypadł mężowi :)
Upiekłam dwa rodzaje muffinek, jedne ananasowe a drugie cytrynowe. Do połowy cytrynowych dodałam wiórki czekolady. Reszta to dekoracja z użyciem masy maślano-serkowej, dodatków: barwników, orzechów w kolorowej polewie, czekolady mlecznej i białej.
Wiosenne ananasowe babeczki
- mąka 2 szklanki
- cukier 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 1łyżeczka
- soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
- jajko
- maślanka 100 ml
- zalewa z ananasów 80ml
- olej 1/2 szklanki
- ananasy drobno pokrojone 25 dag
- serek śmietankowy 25 dag
- masło 25 dag
- cukier puder 1 szklanka
- zielony barwnik 1/2 łyżeczki
- orzechy w kolorowej polewie
Ananasy osączyć z zalewy i pokroić drobno. W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, soda, proszek, cukier) a w drugiej mokre (maślanka, olej, jajko, zalewa ananasowa). Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką by uzyskać w miarę jednolite, ciasto. Do ciasta dodajemy ananasa i jeszcze raz mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20–25 min. Wyjąć, wystudzić. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie ser. Dodać barwnik, dokładnie wymieszać. Odłożyć na godzinę do lodówki. Krem przełożyć do szprycy (ale nie cały, dawać po łyżce, gdyż pod wpływem ciepła rąk przy wyciskaniu zbytnio mięknie i trudno wyciskać precyzyjną trawę).
Jeśli babeczki zbytnio urosły, odciąć wierzch i dekorować górę wyciskając trawę. Ozdobić kolorowymi orzechami które mogą zastąpić świąteczne jajeczka.
Jeśli babeczki zbytnio urosły, odciąć wierzch i dekorować górę wyciskając trawę. Ozdobić kolorowymi orzechami które mogą zastąpić świąteczne jajeczka.
Cytrynowe babeczki w czekoladzie, żabki Kamili oraz babeczka kwiatuszek
- mąka 2,5 szklanki
- cukier 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- sól szczypta
- jajko
- mleko 1 szklanka
- masło roztopione 100 gram
- sok z cytryny
- gorzka czekolada 200g
- biała czekolada 50g
- orzechy w białej czekoladzie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W misce wymieszać suche składniki: mąkię, cukier, szczypta soli, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: masło, mleko, jajko, sok z cytryny. Do miski z suchymi dodać mokre, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników,wsypać drobinki czekoladowe, wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć papilotkami, do kazdej nałożyć prawie pełno ciasta. Piec ok.20-25 minut. Wyjac i wystudzić. Obie czekolady rozpuścić na parze. Kazda babeczke posmarować ciemną czekoladą. Orzechy przekroić na pół i włożyć jako oczy. Na srodku zrobic kółeczka z ciemnej czekolady. Wykałaczką umoczoną w bialej czekoladzie namalowac usta.
Co do zielonych żabek to wystudzoną babeczkę obsmarować masą maślano-śmietnakową z dodatkiem barwnika, orzechy przeciąć na pół i włożyć jako oczy. Rozpuścic na parze białą czekolade, lekko ostudzić, Grubą wykałaczką zrobić kółka dookoła oczu żaby. Zrobic nacięcie w babeczce na usta. W każde nacięcie włożyć polowę czerwonego orzecha.
Babeczki kwiatuszki: wystudzoną babeczkę obsmarować masą wyciskając ją przez szprycę robiąc falę tak jakby to była łąka. Orzechy przeciąć na pół i ułożyć na środku jak kwiatek.
Są urocze. Pomysłowe. Poza tym ja uwielbiam muffinki:)
OdpowiedzUsuńsą śliczne, jak wiosennie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuń