Babka cytrynowa drożdżowa czyli WESOŁYCH ŚWIĄT!
No i nadeszła.. kolejna Wielkanoc w moim życiu za to pierwsza na moim blogu... oprócz życzeń świątecznych chce się z wami podzielić moją pierwszą w życiu drożdżowa babką w dodatku z automatu do chleba.. w którym ciasto wyrosło rewelacyjnie i równie pięknie się potem upiekło w piekarniku. Babka wyszła krucha, aromatyczna bo mocno cytrynowa, idealna na rozpoczęcie świątecznego weekendu.
Babka cytrynowa drożdżowa z automatu
- 2 szklanki mąki tortowej
- 10 g drożdży instant
- 3 żółtka
- jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 70g masła
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- sok z 1 cytryny
- tabliczka czekolady mlecznej
- 100 ml śmietany 30%
- czekoladowe kolorowe drażetki do ozdoby
Mąkę przesiać, jajko roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do maszyny włożyć wg kolejności składniki płynne, potem sypkie, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ("dough"). Po zakończeniu programu ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 170º C, do suchego patyczka ok 30-40 min. Wyjąć, przestudzić w foremce, a potem wyjąć i studzić na kratce.
Babka jest śliczna kolorowa i wiosenna. Życzę wesołych i smakowitych Świąt Wielkanocnych :)
OdpowiedzUsuńbabka wygląda bardzo pięknie..;) Spokojnych i wiosennych Świąt :)oraz mokrego dyngusa...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńładna baba z kolorami!
OdpowiedzUsuńpięknych Świąt!
Ale kolorowo pięknie ustrojona :)
OdpowiedzUsuńWesołych spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, spędzonych przy bogato zastawionym smakołykami stole :)
Wyszła wspaniała - puszysta i mięciutka, ale nie sucha. Pychota! Przy minimum wysiłku ;) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńciesze sie niezmiernie. pozdrawiam.
Usuń