Babka z czekoladą i amaretto
Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego i ja postanowiłam przedstawić nasze propozycje na wielkanocny stół w ramach akcji Wielkanocne smaki.. Pierwszą jest babka, w której połączyłam dwa nasze ulubione smaki ciast czekoladę i amaretto.
Babka z czekoladą i amaretto
- mąka pszenna 2 szklanki
- proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki
- sól szczypta
- masło miękkie 220 gram
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
- mleko 1/2 szklanki
- czekolada deserowa 100 gr
- amaretto 3 łyżki
- bułka tarta i tłuszcz do formy
- polewa czekoladowa z orzechami (gotowa ale można zrobić swoją)
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać stopniowo jajka, dodać ekstrakt z wanilii oraz amaretto. Ucierając dalej na przemian dodawać mąkę i mleko. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 st. przez ok 75 minut lub do suchego patyczka. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy i ozdobić. U mnie została polana czekoladą z orzechami, obsypana białymi perełkami cukrowymi i posypana cukrem pudrem.
przepadam za takimi właśnie babkami :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Z amaretto musi być cudowna.
OdpowiedzUsuń