Babka z czekoladą i amaretto

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego i ja postanowiłam przedstawić nasze propozycje na wielkanocny stół w ramach akcji Wielkanocne smaki.. Pierwszą jest babka, w której połączyłam dwa nasze ulubione smaki ciast czekoladę i amaretto.




Babka z czekoladą i amaretto
  • mąka pszenna 2 szklanki 
  • proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki 
  • sól szczypta 
  • masło miękkie 220 gram 
  • 1 szklanka  cukru
  • 4 jajka 
  • ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki 
  • mleko 1/2 szklanki 
  • czekolada deserowa 100 gr 
  • amaretto 3 łyżki 
  • bułka tarta i tłuszcz do formy 
  • polewa czekoladowa z orzechami (gotowa ale można zrobić swoją) 

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać stopniowo jajka, dodać ekstrakt z wanilii oraz amaretto. Ucierając dalej na przemian dodawać mąkę i mleko. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 st. przez ok 75 minut lub do suchego patyczka. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy i ozdobić. U mnie została polana czekoladą z orzechami, obsypana białymi perełkami cukrowymi i posypana cukrem pudrem. 


 















2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger