Chleb 7 ziaren
Rok temu szukałam przepisu na zrobienie na Wielkanoc chleba 7 ziaren. Przepisem podzieliła się ze mną na Galerii potraw daxter. Minął rok a ja dopiero teraz się za niego wzięłam. I żałuje... żałuję ze nie zrobiłam tego wcześniej bo chleb jest wyjątkowo pyszny i w dodatku bardzo łatwy w przygotowaniu. Idealny na Wielkanoc, od święta, na co dzień. Polecam.
Proporcje mąk można zmienić np dodać więcej pszennej jeśli nie lubimy zbytnio pełnoziarnistych mąk.
Proporcje mąk można zmienić np dodać więcej pszennej jeśli nie lubimy zbytnio pełnoziarnistych mąk.
Chleb 7 ziaren
- kubek jogurtu naturalnego lub serwatki 400 ml
- 250 ml wody mineralnej lub źródlanej (lub więcej jeśli ciasto będzie potrzebować)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 10 g drożdży instant
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki otrąb orkiszowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika uprażonego na suchej patelni
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej poznańskiej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego do ciasta
- 1 łyżka oleju do wysmarowania miski
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i drożdże, wlać wodę, jogurt lub serwatkę, wsypać wszystkie ziarna i wyrobić dosyć elastyczne ciasto (mi wyrabiał mikser mieszadłem do ciasta chlebowego), na koniec dodać olej i wymieszać ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stół, na omączony blat, odgazować dwa razy składając w pół i wyrobić ponownie. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski lub do koszyka do wyrastania chleba na ściereczkę wysypaną mąką. Zostawić w cieple do wyrośnięcia ok 40 min.
Jestem za każdym chlebkiem robionym własnoręcznie...a jeszcze takim z tyloma dobrościami w środku...uh...musi być pyszny...następny przepis do kolejki:)
OdpowiedzUsuńale piękny bochenek;) uwielbiam domowe pieczywo
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada ten chleb, tak swojsko... No i z ziarnami, a ja takie ziarniste chleby uwielbiam.
OdpowiedzUsuńMnie dopiero czeka nauka pieczenia chleba, ale Twój wygląda pięknie. Już czuję ten zapach !
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam garnka żeliwnego ;( w naczyniu żaroodpornym nie wychodzi taki ładny ;/
OdpowiedzUsuńA ile ewentualnie zakwasu ? bo taki posiadam //
OdpowiedzUsuńniestety na to pytanie mimo szczerych chęci nie odpowiem bo nie piekę chlebów na zakwasie i pojęcia o tym nie mam żadnego. myślę że na jakimś forum piekarniczym uda ci się uzyskać te informacje.
UsuńNo właśnie zasmuciłam się, że to nie jest chleb na zakwasie..... Mam kilka przepisów gdzie podane są różne ilości zakwasu lub zaczynu, a ilość mąki i wody podana w gramach. Trzeba by zważyć szklankę mąki - szklanki są różnej pojemności....Na Y.T są tez przepisy na chleby na zakwasie.
UsuńA gdybym chciala uzyc drozdzy swiezych to w jakiej ilosci?
OdpowiedzUsuń7 g drożdży suchych to 25 g drożdży świeżych więc myślę ze 35 g świeżych wystarczy.
UsuńCzy ten chlebek uda się także w maszynie do wyrabiania i pieczenia?
OdpowiedzUsuńja nie próbowałam tylko w maszynie wyrabiałam samo ciasto, ale proszę spróbować, powinien wyjść. jednak zmniejszyłabym do maszyny proporcje o połowę bo on bardzo duży rośnie i maszyna go nie pomieści. to w końcu jest 6,5 szklanki mąki.
UsuńCzy jeśli zastapie mąkę pszenną orkiszowa pełnoziarnista wyjdzie?
OdpowiedzUsuńtak, myślę że zamiana 1 szklanki mąki nie będzie miał zbyt dużego wpływu na smak.
UsuńCzy z racji nie posiadania odpowiedniego garnka mogę go zrobić w normalnej blaszce typu keksówka?
OdpowiedzUsuńnie radzę, to nie tego typu chleb. lepiej użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Usuńna zadane proporcje jakiej objętości garnek należałoby użyć?
OdpowiedzUsuńja piekłam ten chleb w garnku o pojemności 4,2 litra i średnicy 20cm. on jest z 6,5 szklanek mąki i rośnie duży więc i pojemnik do pieczenia musi być spory. można użyć naczynia żaroodpornego ale dużego
UsuńDobry wieczór :-) Jaki garnek powinnam zakupić do pieczenia tego pysznego chleba? Ceramiczny, rzymski? Czy mogę go upiec po prostu w formie do pieczenia? Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńnajlepszy do pieczenia jest żeliwny albo rzymski. daje radę każdy garnek pod warunkiem że jest przeznaczony do piekarnika i że wytrzyma bardzo wysoka temperaturę 250 st. może być tez naczynie żaroodporne z pokrywką. poniżej w komentarzu pani upiekła w blaszce i tez się udało. jeśli chce pani piec częściej chleby to polecam jednak zaopatrzyć się w garnek np rzymski lub żeliwny. jak żeliwny kupiłam w Duka. używam go tez do gulaszy i wszelkich dań które muszą się piec w piekarniku.
UsuńDziękuję za super przepis. Właśnie przed chwilą zjadłam kromkę świeżo upieczonego chleba. Pycha!!!! Ponieważ nie miałam mąki pszennej pełnoziarnistej w zamian dałam 1/2 szkl. mąki z prosa, 1/2 szkl. mąki ryżowej i 1 szkl. maki pszennej poznańskiej / w sumie więc 3,5 szkl. mąki pszennej/ . Nadmieniam również że nie mialam garnka więc piekłam na blaszce o wym. 28 x 24 cm.
OdpowiedzUsuńsuper że się udało, czyli że blaszka też daje radę .
UsuńJakiego garnka użyć?Czy emaliowany może być?Jeżeli nie, to jaki???
OdpowiedzUsuńnajlepszy żeliwny, albo teflonowy ale z uszami które się nie spalą w piekarniku, emaliowany tez pod warunkiem że jest przeznaczony do piekarnika i że wytrzyma bardzo wysoka temperaturę 250 st. może być tez naczynie żaroodporne z pokrywką.
UsuńNo ja właśnie piekę. Jeszcze 20 minut bez pokrywki.
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo i mam nadzieję, że tak też będzie smakował.
Mąki totalnie pozmieniałam , ziarna też w różnych niż w przepisie rodzajach.
Czekam ☺
trzymam kciuki, mam nadzieję że się uda i będzie smakował. poproszę fotkę na maila.
UsuńWyrósł piękny.
OdpowiedzUsuńPopękany.
Wysoki jak żaden inny wcześniej.
no i smaczny ... mniam ☺
Dziękuję za ten przepis ☺
Piszę z Danii, bardzo interesujący przepis mam tylko jedno pytanie. Bardzo często w polskich przepisach występuje woda mineralna ale nie pisze czy czysta czy też gazowana
OdpowiedzUsuńja używam niegazowanej albo lekko gazowanej.
UsuńZrobiłam :) wyszedł piękny i pyszny bochenek :))))
OdpowiedzUsuńcieszę się, a zostało może jakieś zdjęcie zrobione? chętnie umieszczę na FB.
Usuńtak mam zdjęcie :)
UsuńSuper chlebek to już mój drugi ☺☺
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesze :)
Usuń