Jajka przepiórcze marynowane w burakach
Przepis prosty jak budowa cepa, wykonanie także, za to efekt bardzo ciekawy. Takie jajeczka na świątecznym stole idealnie wkomponują się w świąteczną atmosferę. To moja propozycja na wielkanocne potrawy. Źródło Galeria Potraw
Jajka przepiórcze marynowane w burakach
Jajka przepiórcze ugotować przez 3 minuty. Zalać zimna woda, odstawić na 15 minut, po czym obrać ostrożnie ze skorupek. Następnie przełożyć do słoika lub garnuszka, zalać sokiem z buraków i marynować przez 24 h, ale nie dłużej bo wtedy żółtko też się zabarwi. Gotowe jajka odsączyć, przekroić na pół i położyć na sałacie i udekorować sosem tatarskim. Pyszne.
rzeczywiście przepis prosty, a efekt bardzo interesujący, ładnie wyglądają takie kolorowe jajeczka
OdpowiedzUsuńA czy kurze jajeczka też można? Chyba trochę dłużej trzeba trzymać?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
oczywiście ze można. ale w przypadku kurzych jajek powinno wystarczyć 12h. ale je można trzymać i 2 dni w zalewie.
Usuńa trzymac je w skorupkach czy juz obrane w tej marynacie ?
OdpowiedzUsuńuszczegółowiłam przepis, wiec już dokładnie jest napisane ze trzeba je obrać. mam nadzieje ze rozwiałam wątpliwości.
Usuń