Mazurek pralinowy na waflach
Święta się kończą a ja jestem spóźniona z naszym mazurkiem.. w tym roku postawiłyśmy na dość nietypowy bo mazurek zrobiony na waflach... prosty, nieskomplikowany i pyszny. Pomysł zaczerpnięty z numeru kwietniowego "Moje gotowanie".
Mazurek pralinowy na waflach
- 1/2 kg cukru
- 20 dag masła
- 25 dag orzechów laskowych
- 25 dag ciemnej czekolady
- ok 1/2 l wody
- wafle
- lukier biały
- skórka pomarańczowa
- kandyzowane ananasy
- migdałowe jajeczka
Orzechy uprażyć w piekarniku, obrać ze skórki i drobno zemleć. Czekoladę połamać. Z cukru i gotującej się wody sporządzić gęsty syrop, dodać orzechy i czekoladę, dokładnie rozetrzeć i dalej gotować. Gdy masa zgęstnieje, dodać masło. Mieszać na ogniu dalej, a gdy masa jeszcze bardziej zgęstnieje, zestawić z ognia, przestudzić i przełożyć nią wafle. Polać np białym lukrem i ozdobić skórką pomarańczową, kandyzowanymi ananasami i migdałowymi jajeczkami.
ślicznie wygląda! :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńte proste przepisy czasem są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńoch, jakie piękne!
OdpowiedzUsuńmmm ;]