Musztardowe udka
Smaczne, proste i szybkie w wykonaniu. Właściwie to poza zamarynowaniem, które trwa chwilkę bo robia się same a zapach z ich pieczenia roznosi sie po całym domu nieziemsko. Udka są chrupiące i ładnie zarumienione. Wytworzony w trakcie pieczenia sos można wykorzystać do polania ugotowanych ziemniaków, bo to z nimi najlepiej smakują.
Musztardowe udka
- 4 udka kurczaka podzielone na pałki i podudzia
- 3 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu sosu chilli z limonką i kolendrą (tao tao)
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprawić solą i pieprzem. Nożem naciąć każde udko w trzech miejscach i wysmarować je dokładnie marynatą najlepiej dłońmi wciskając marynatę w nacięcia. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je na blasze do pieczenia i polać marynatą. Piec przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Sos z blaszki zlać do sosjerki i podac do ziemniaków.
pysznie zarumienione.
OdpowiedzUsuńKusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuń