Gulasz a'la mexico
Dawno nie bylo tutaj żadnego gulaszu, wiec czs nadrobić zaleglości. Tym razem dzięki samotnie wałęsającej się po szafce puszce kukurydzy postanowiłam z gulaszem udać się w stronę Meksyku a nie jak zazwyczaj do Węgier.
Gulasz a'la mexico
2 łyzki oleju
puszka kukurydzy
papryka czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok 500ml bulionu
łyżeczka kuminu
papryka słodka i ostra mielona
mała papryczka chili
pieprz
sól
Mięso pokroiłam w kostkę, rozgrzałam mocno patelnie z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i dalej smażyłam az mięso puścilo sok. Wsypałam kumin, przesmażyłam razem ok 1 minute i dodałam pozostałe przyprawy czyli papryki i drobno posiekaną chili. Podlałam bulionem i dusiłam ok 40 min. Na koniec dałam pokrojoną w kostkę czerwoną papryke i odsączoną kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Jeśli danie jest mało pikantne można dodać jeszcze chilli w proszku. Wszystko razem sie jeszcze gotowało ok 10 min. Podałam z ryżem.
Też bym podał z neutralnym ryżem. Fajny przepis!
OdpowiedzUsuń