Kajzerki z sezamem
W domu zabrakło pieczywa... kiedyś to byłby problem bo co tu rano zrobić na śniadanie.. teraz już nie.. wystarczy ze jest net - moja podręczna książka kucharska i problem z pieczywem można łatwo rozwiązać. Tak znalazłam przepis na blogu Ilki na domowe kajzerki, które wyszły pysznie chrupiące i pewnie jeszcze nie raz się pojawią na naszym stole.
Kajzerki z sezamem
- 1/2 kg mąki pszennej typ 750
- 20g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 2 łyżki masła
- 200 ml ciepłej wody
- sezam do posypania
Drożdże z cukrem rozpuściłam w ciepłej wodzie. Przykryłam i odstawiłam na ok.15 minut w ciepłe miejsce. Do miski od robota wsypałam przesianą mąkę i sól. Dodałam drożdże, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiał robot końcówką chlebową ok. 5 minut. Przykryłam i odstawiłam na 10 minut, potem znowu zagniatał robot ok 5 minut aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Uformowałam kulę, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 części i z każdej uformowałam bułeczkę, w każdej nożem zrobiłam nacięcia jak maja kajzerki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem, przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne ok. 30-45 minut aż bułeczki ponownie wyrosną, ale nie dłużej bo się za bardzo napuszą i stracą swoją kajzerkowatość. Gotowe posmarowałam masłem i posypałam sezamem. Piekłam w 220 stopniach ok. 10-15 minut. A potem wystarczy samo masło i ma się pyszne śniadanie.
śliczne!
OdpowiedzUsuńi te zdjęcia takie ładne... ;]
Na pewno bez porównania lepsze od tych sklepowych z polepszaczami... Rzeczywiście niewiele więcej potrzeba na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń