Kurczak teriyaki w panierce panko
Kolejny pomysł na wykorzystanie panierki panko. Zamarynowane piersi kurczaka w sosie teriyaki i chrupiąca z wierzchu panierka to wszystko czego potrzeba by zadowolić nasze podniebienia. Przepis dołączam do akcji "z widelcem po Azji" .
- 3 piersi z kurczaka
- 250 g panierki panko
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
marynata czyli sos teriyaki:
- 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 3 łyżki wina białego
- 1 łyżeczka miodu
- łyżka cukru
- 4 łyżki mirinu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli
- lub gotowy sos teriyaki
Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszkę do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą (ja spryskałam oliwą w sprayu). Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy, najpierw w mące, potem w jajku a następnie w panko. Piersi dajemy na blaszkę, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 20 minut az panierka się przyrumieni.
Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona sałatka. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można uzyć gotowego sosu teriyaki. Efekt będzie równie dobry.
Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszkę do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą (ja spryskałam oliwą w sprayu). Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy, najpierw w mące, potem w jajku a następnie w panko. Piersi dajemy na blaszkę, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 20 minut az panierka się przyrumieni.
Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona sałatka. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można uzyć gotowego sosu teriyaki. Efekt będzie równie dobry.
Widziałem gdzieś ostatnio gotową panierkę panko. Sos teriyaki też jest dostępny. I tak podsunęłaś mi pomysł na błyskawiczny obiad, dzięki :)
OdpowiedzUsuńkurczak w tej panierce wygląda rewelacyjnie. świetny obiadek;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że ta panierka wzbudziła i mój zachwyt, poszerzając kolejny raz moje horyzonty :)Bardzo fajna propozycja !
OdpowiedzUsuńCo zamiast białego wina?, można pominąć? BS
OdpowiedzUsuńproszę pominąć jeśli jest taka konieczność.
Usuń