Kurczak teriyaki w panierce panko

Kolejny pomysł na wykorzystanie panierki panko. Zamarynowane piersi kurczaka w sosie teriyaki i chrupiąca z wierzchu panierka to wszystko czego potrzeba by zadowolić nasze podniebienia. Przepis dołączam do akcji "z widelcem po Azji" .

Kurczak teriyaki w panierce panko
  • 3 piersi z kurczaka 
  • 250 g panierki panko 
  • 1/2 szklanki mąki     
  • 2 jajka 
marynata czyli sos teriyaki:
  • 1/2 szklanki mąki     
  • 3 łyżki sosu sojowego     
  • 3 łyżki soku pomarańczowego   
  • 3 łyżki wina białego    
  • 1 łyżeczka miodu     
  • łyżka cukru    
  • 4 łyżki mirinu    
  • 1/2 łyżeczki pieprzu   
  • łyżeczka soli 
  • lub gotowy sos teriyaki
Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszkę do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą (ja spryskałam oliwą w sprayu). Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy, najpierw w mące, potem w jajku a następnie w panko. Piersi dajemy na blaszkę, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 20 minut az panierka się przyrumieni.
Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona sałatka. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można uzyć gotowego sosu teriyaki. Efekt będzie równie dobry.


 


6 komentarzy:

  1. Widziałem gdzieś ostatnio gotową panierkę panko. Sos teriyaki też jest dostępny. I tak podsunęłaś mi pomysł na błyskawiczny obiad, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak w tej panierce wygląda rewelacyjnie. świetny obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że ta panierka wzbudziła i mój zachwyt, poszerzając kolejny raz moje horyzonty :)Bardzo fajna propozycja !

    OdpowiedzUsuń
  4. Co zamiast białego wina?, można pominąć? BS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę pominąć jeśli jest taka konieczność.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger