Pierogi i tuńczyk
To nie są typowe pierogi, tylko pierożki na przekąskę, kruche bo z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem z tuńczyka, które dowolnie można modyfikować. Takie małe co nie co na zabicie popołudniowego głoda albo imprezę w plenerze.
Pierożki z ciasta francuskiego z tuńczykiem
- płat ciasta francuskiego
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- cebula dymka i zielony szczypiór
- łyżka oliwy
- łyżka kaparów
- 2 łyżki śmietany
- łyżka majonezu
- pieprz
- sól
- natka pietruszki posiekana
- jajko do posmarowania
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić nadzienie: jajka pokroić w małą kostkę, cebulę (bez zielonej naci) zeszklić na oliwie, zieloną część drobno pokroić, tuńczyka dobrze odsączyć a kapary pokroić i wszystko to razem wymieszać ze sobą. Do masy dodać śmietanę i majonez, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto pokroić na duże kwadraty i na każdy położyć porcję nadzienia, złożyć na pół, zlepić brzegi pierożków a wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem z odrobiną wody i piec 20 min. w piekarniku w 200 st. Gotowe:)
Zrobić nadzienie: jajka pokroić w małą kostkę, cebulę (bez zielonej naci) zeszklić na oliwie, zieloną część drobno pokroić, tuńczyka dobrze odsączyć a kapary pokroić i wszystko to razem wymieszać ze sobą. Do masy dodać śmietanę i majonez, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto pokroić na duże kwadraty i na każdy położyć porcję nadzienia, złożyć na pół, zlepić brzegi pierożków a wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem z odrobiną wody i piec 20 min. w piekarniku w 200 st. Gotowe:)
no, no...
OdpowiedzUsuńjakie wypasione te Twoje pierogi ;]
ciasto francuskie + tuńczyk = uwielbiam
OdpowiedzUsuńhmmm...hyba nie przepadam z tuńczykiem...ale z łososiem...:)
OdpowiedzUsuńTuńczyka bardzo lubię, ciasto francuskie też, więc przepis jak najbardziej dla mnie :)
OdpowiedzUsuńciesze sie zę wam te prigoi przypadł do gustu, poza tym mozna zrobic mysle ze z dowolna rybka w srodku.
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne pierozki:)
OdpowiedzUsuńniespotkałam sie jeszcze z wersja tunczykowa z ciastem francuskim . bardzo fajny pomysl i napewno smaczny!
OdpowiedzUsuń