Bułgarski cukiniowy placek
Na ten placek wpadłam przegladając fotoforum Galerie Potraw, a ze lubimy cukinie, jarskie potrawy nie są nam obce wiec postanowiłam go zrobić niezwłocznie, bo akurat to warzywo z reguły gości w mojej lodówce na stałe przez cały rok. Placek wyszedł całkiem ciekawy a z dodatkiem sosu czosnkowego wyśmienity. Link do przepisu placek cukiniowy.
Bułgarski cukiniowy placek
4 średnie cukinie
250 g pokruszonej fety3 jajka
5 łyżek kaszy manny
dużo zielonego (natka pietruszki, koperek)
2 ząbki czosnku wycisnięte
pieprz
sos czosnkowy:
jogurt naturalny
koperek
czosnek przeciśnięty
pieprz
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać z resztą składników. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie byla grubsza niz 3 cm. Piekarnik nagrzać do 180st i włożyć zapiekankę na okolo 40 minut. co chwili aż sie zarumieni wierzch. Podawac na ciepło lub zimno najlepiej z sosami. U mnie sos jogurtowo-czosnkowy jako doskonałe uzupełnienie placka.
Piękny:) to prawda i znowu literówka "reguły goszci w"
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Też mieliśmy przyjemność go popełnić;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie cukiniowe pyszności-mniam:)
OdpowiedzUsuńSwietne! A cukinie tylko prosza, zeby je kupowac! Zapisuje przepis! :)
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
zrobilam ten placek pinka pare dni temu natknawszy sie na niego w GP, upieklam go dwa dni temu, ale ani ja ani domownicy nie sa nim specjalnie zachwyceni. A szkoda.
OdpowiedzUsuńSmakowicie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńjuż w zeszłym roku chrapkę miałam na niego.
OdpowiedzUsuńmuszę go w końcu przyrządzic ;]
wygląda baaaardzo smakowicie!
dzieki za miłe komentarze.. mysle ze warto go wyprobowac. literowka juz poprawiona :)
OdpowiedzUsuńo idealny dla mnie przepis:)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam chciałabym się dowiedzieć na jakich oczkach utrzeć cukinię
OdpowiedzUsuńcukinie trzemy na grubych oczkach.
Usuń