Gnocci w sosie z suszonych pomidorów
Sposób podania gnocci urzekł mnie gdy zobaczyłam je na zdjęciu w czasopiśmie "Sol i pieprz". Co prawda trochę zmieniłam przepis pod swój smaki dostępność składników w lodówce ale ogólnie było dobre i takie niebanalne gnocci przypadło mi do gustu.
Gnocci w sosie z suszonych pomidorów
- ok. 400 g gnocci gotowe (tak na 3 osoby)
- 4-5 szt. suszonych pomidorów w oliwie
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki węgierskiej pasty paprykowej
- sól i pieprz
- kilka listków bazylii
- łyżka masła
- łyżka śmietany
- kapary z zalewy
- łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego
- starty drobno twardy ser (np grana padano)
Gnocci ugotować i odstawić. Pomidory suszone, czosnek pokroić, bazylię posiekać.zmiksować dolewając ok 2 łyżki oliwy spod pomidorów. doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, czosnek niedźwiedzi, pastę paprykowa i wymieszać.
Rozgrzać na patelni masło, wrzucić gnocci, chwile podsmażyć, dodać nasz sos i wymieszać wszystko razem. Jeśli pasta byłaby zbyt gęsta wystarczy podlać trochę oliwą z suszonych pomidorów. Doprawić do smaku. Posypać kaparami i startym serem.
Może być to dodatek do mięsa lub samoistne danie.
zdjęcia przeapetyczne. zazdroszczę takiego obiadku;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie super- moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńObiadek wygląda naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne musiało być! Kusisz kluskami,a tu panowie mięso chcą :( I co ja mam zrobić? ;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńsuszone pomidoy to bardzo lubie i chetnie bym takie pyszne danie zjadla:)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie :) super!
OdpowiedzUsuńJa pokochałam gnocchi parę miesięcy temu i od tamtej pory do niego regularnie wracam ;-)
OdpowiedzUsuńA sos z suszonych pomidorów muszę wypróbować następnym razem - są pyszne solo, co dopiero w połączeniu z tymi pysznymi kluseczkami...
dzieki za miłe komentarze. W "Soli i pierzu" do sosu dawali jeszcze papryke marynowana wiec mozecie wypróbowac taka kombinacje.
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje. pozdrawiam.
Usuń