Winiary - czyli relacja ze wspólnego grillowania
Czas na relacje z wczorajszego wspólnego gotowania.. tak się miło złożyło ze zostałam zaproszona do siedziby Winiary w Warszawie na wspólne grillowanie naszych ulubionych potraw.
Dzięki temu spotkaniu miałam okazję poznać m.in. Jole, Asie, Patrycje, Piotra (przepraszam ze wszystkich nie pamiętam) oraz przemiłych organizatorów i pracowników firmy Winiary, z panem Prezesem włącznie.
Gdy gotowania nadszedł czas, każdy objął swoje stanowisko i wraz ze swoim pomocnikiem poświecił się bez reszty przygotowaniu swoich dań. W kuchni roznosił sie niebywały aromat mieszających się zapachów. Ukończone potrawy wylądowały na wspólnym stole, bajecznie kolorowym, a następnie na naszych talerzach, bo gotowanie gotowaniem ale zjeść tez trzeba:)
Oczywiście w trakcie jedzenia wywiązała się ciekawa dyskusja nie tylko o gotowaniu, naszych ulubionych potrawach, doświadczeniach ale i wymiana pomysłów i przepisów (w tym pana prezesa Winiar na przepis na pierogi z farszem z surowych ziemniaków) i rodzinnych anegdot. Było wesoło, sympatycznie i bardzo smacznie.
Faszerowana cukinia
- cukinia 3 sztuki
- feta paczka
- pieprz
- oliwa z oliwek w sprayu
- dymka zielona
- papryka czerwona słodka
- do smaku ewentualnie ziarenka smaku
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a te jeszcze raz na poł. Każdą część wyżłobić delikatnie i wyciągnąć środek, który należy drobno posiekać. Fetę wymieszać z posiekana cukinia, drobno pokrojoną dymka, przyprawić pieprzem i słodką papryką. Farszem nadziać ćwiartki cukinii, posypać papryka i dać na rozgrzany grill. Spryskać oliwa. Piec aż do zrumienia spodu. Można podać na sałacie skropionej winegretem.
- 600 g młodych ziemniaków
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 5 cebulek dymek
- sporą garść kiełków słonecznika
- pęczek rzodkiewek
- 5 łyżek majonezu
- 150 g jogurtu lub śmietany
- 2 łyżki utartego chrzanu (lub musztardę francuską)
- sól & pieprz do smaku
- natka pietruszki
Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać w salaterce składniki sosu. Pokroić obranego selera i rzodkiewki na plasterki. Wrzucić do sosu i wymieszać. Dodać pokrojoną dymkę, pokrojone w plasterki, ostudzone ziemniaki i kiełki słonecznika. Wymieszać delikatnie tak żeby ziemniaki się nie rozpadły. Podawać posypane dymką, natką selerową, kiełkami i przybrane rzodkiewkami.
Kebaby z sosem czosnkowym
- 1 kg mięsa mielonego wołowego
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pieprz kolorowy mielony
- cebula
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
- 1/2 pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej.
- posiekana natka pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- (można użyć przyprawy do gyrosa/kebaba)
- patyczki do szaszłyków
Cebule pokroić drobno. Pozostałe wszystkie składniki
Efekt wspólnego grillowania
Fajnie, że organizowane są takie spotkania i blogerki mają okazję do integracji. Dania wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńale uczta!
OdpowiedzUsuńPięknie! Mam nadzieję, że kiedyś trafi nam się spotkać :) Bardzo lubię te Winiarowe gotowanie :)
OdpowiedzUsuńMusiało być pysznie. Ja będę grillować już jutro.
OdpowiedzUsuńdzieki było fajnie, kolejne nowe doswiadczenie;) dodałam przepisy gdyby ktos chciał skorzystac.
OdpowiedzUsuńTeż tam byłam:)
OdpowiedzUsuń