Zupa krem z cukinii z czosnkowymi krewetkami
Niby cukinię jemy cały rok ale to głównie teraz córka upomina się zupy z niej najczęściej. Za każdym razem szukam pomysłu na jej nowe wersje. A że lubi także krewetki to połączyłam oba te smaki w jednej zupie, która wyszła całkiem przyzwoicie smaczna.
Zupa krem z cukinii z czosnkowymi krewetkami
- 2 duze cukinie
- 2 średnie ziemniaki
- cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 100 gr krewetek koktajlowych (lub królewskich)
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- natka pietruszki (ja dałam suszoną)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinie umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać ziemniaki, chwilę razem obrumienić, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, chwilę przesmażyć razem i zalać bulionem, dać 2 łyżki natki, przyprawić solą i pieprzem, gotować ok 30 minut na wolnym ogniu.
Krewetki rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Natkę bardzo drobno posiekać (lub dać suszoną), czosnek przecisnać przez praskę. Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i natkę, dodać krewetki, smażyć 2 minuty. Odrobinę przyprawić solą i pieprzem.
Zupę zmiksować na krem. Rozlać do miseczek. Cześć krewetek włożyć do miseczek z zupą, a pozostałe nabić na patyczki do szaszłyków i podać na miseczkach jako jadalna dekoracja.
takie krewetki to bym schrupała :D
OdpowiedzUsuńOryginalne :) Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu :)
http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/05/Zapraszam-do-wspolnego-gotowania-Konkurs-z-firma.html
Ciekawa zupa. Podoba mi się sposób podania krewetek.
OdpowiedzUsuńO, jak smakowicie... Krewetki kocham nad życie :)
OdpowiedzUsuńsmakowita zupka:)
OdpowiedzUsuń