Chleb cebulowy z serem
Ten chleb od dawna mnie kusił, ale do tej pory brakowało mi na niego czasu, składników, odwagi. W końcu go zrobiłam, okazał się być nad wyraz upierdliwy przy wyrastaniu, bo ciągle uciekał z garnka, tak że musiałam upiec dwa mniejsze bochenki. Poza tym ciekawy, delikatny w smaku, inny niż pszenne chleby które do tej pory jadłam. Dodatek ostrego sera nadaje mu bardzo ciekawy intensywny smak.
Przepis z kalendarza kuchennego sprzed kilku lat.
Chleb cebulowy z serem
- 42 g świeżych drożdży
- 100 g otrębów pszennych
- 1 łyżka miodu
- 900 g mąki krupczatki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 200 g sera: gouda, ementaler lub owczy
- 2 łyżki soli morskiej
- 750 ml ciepłej wody
Drożdże, otręby, miód, wodę wymieszać z 250 g mąki i przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka minut aż zakwas lekko "zaburzy się". Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia. Twardy ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, miękki pokroić w kostkę lub rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę, ser, sól oraz pozostałą część mąki dodać do przygotowanego zakwasu i wyrobić ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od brzegów misy. W przypadku gdyby ciasto się nadal nam kleiło do rąk wystarczy podsypać mąką. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Ciasto ponownie wyrobić, na posypanej mąką stolnicy uformować bochenek i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blasze, w garnku lub innej duzej formie. Ja użyłam garnka rzymskiego. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30min. Piekarnik rozgrzać do 250st. Chleb włożyć do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyc temperaturę do 220st. Piec 70-80min. Wyjąć, przełożyć na kratke i ostudzić.
Przed pieczeniem i po upieczeniu.
mmm cudowny jest ten chlebek!
OdpowiedzUsuńpiękny wyszedł :) już od jakiegoś czasu zabieram się za cebulowy chleb :)
OdpowiedzUsuń