Ciasto migdałowe z owocami i bezą

A to druga niespodzianka jak czekała na moją córę po powrocie z obozu konnego. Ciasto zrobione wg przepisu z miesięcznika Olivia z miesiąca czerwca lub lipca 2011, bo niestety gazeta była koleżanki z pracy, ja mam tylko ksero przepisu i brak daty. Zresztą część ciasta została skonsumowana następnego dnia w pracy i nie został nawet okruszek.



Ciasto migdałowe z owocami i bezą

  • 180g masła
  • 5 łyzek gęstej śmietany
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 230g mąki
  • łyzeczka proszku do pieczenia
  • 100g migdałów zmielonych
  • 300g cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 3 białka
  • 50g płatków migdałowych
  • 400g owoców: maliny, czarne porzeczki, borówki
  • cukier puder do posypania

Masło roztopić, wystudzić,wymieszac ze śmietaną, aromatem i odstawić. W misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek, zmielone migdaly. Odmierzyć 200g cukru pudru, wsypać do miski, dodać 5 jajek i utrzeć w mikserze na gładką masę. Dodać do masy masło ze śmietaną, wymieszać, wsypać mąkę z migdałami i dokładnie wymieszać. Owoce umyć, odłożyć 100g do dekoracji, resztę wmieszać do masy. Piekarnik nastpwiwc na 160st.  Blaszkę o wymiarach 32 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Białka ubić z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę. Rozłożyć na cieście w blaszcze. i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika na 70 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy nie potrzeba więcej czasu. Wystudzone ciasto udekować owocami i posypać cukrem pudrem.


Ciasto jest z wierzchu kruche a w środku lekko wilgotne i mocno owocowe. Mi smakowało najlepiej drugiego dnia. 

Owocowe szaleństwoW malinowym chruśniaku

8 komentarzy:

  1. Kolejny fajny pomysł na zagospodarowanie owoców sezonowych;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie mam do zagospodarowania kilogram borówek- może zrobię takie pyszne ciacho?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho, bardzo mi sie podoba i wyglada tak pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda bardzo, bardzo apetycznie, super ciacho, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger