Hekele - śląska pasta/sałatka śledziowa
Hekele to prosta potrawa, przystawka, sałatka z kuchni śląskiej ze śledzia solonego. Kto ją zna temu nie trzeba jej opisywać. A pozostałym polecam spróbować. Warto.
Hekele - śląska pasta/sałatka śledziowa
- 250 g śledzi solonych matiasów
- cebula
- jajko na twardo ugotowane
- 2 ogórki kiszone
- łyżka musztardy
- biały pieprz mielony
- chleb
Filety śledziowe (lub matiasy) wymoczyć i pokroić w paseczki. Ogórki kiszone i cebule pokroić w słupki, jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać musztardę przyprawić białym pieprzem i delikatnie wymieszać ze śledziami. Dla lepszego smaku odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Podawać z pieczywem. Porcja dla 3 osób.
juz ją lubię :) za ogórki i musztardę :)
OdpowiedzUsuńmm...ale fajna sałatka!
OdpowiedzUsuńmhm...smaki mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńJa tylko słyszę o tym przepisie, co jakiś czas ale jeszcze go nie zrobiłam chociaż przepis już dawno zapisany a śledzie oboje z mężem uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie śledziowe sałatki :)
OdpowiedzUsuńZnam i uwielbiam, moja babcia czasami robi hekele, tylko sieka wszystko drobno, prawie na pastę
OdpowiedzUsuńZnamy, znamy;-)
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze masełko
OdpowiedzUsuńno, to jest pasta a nie sałatka. tak to jest jak się gorol za coś zabiera:)
OdpowiedzUsuńczy to jest pasta czy sałatka to kwestia nazewnictwa i wielkości składników, zostawiam to ocenie tych którzy ją robią, mieszkam od dziecka na śląsku, gorolem nie jestem i u nas to jest sałatka. zresztą podsyłam artykuł Hanny Szymanderskiej ktora oficjalnei hekele nazywa i pastą i sałatką http://www.kobieta.pl/gotowanie/wokol-stolu/zobacz/artykul/hanna-szymanderska-sledz-a-sprawa-polska/sviewpointer/1/ i radze więcej czytać na temat kuchni ślaskiej a nie tylko osądzać.
Usuńdokładnie hekele to pasta i trzeba masła koniecznie dodać
OdpowiedzUsuńśledzie trzeba drobno pokroić a potem jeszcze widelcem rozetrzeć,Nie miksować.Dodac składniki ogorek kiszony,ceble,przyprawy,masloi dobrze wymieszac.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wskazówki. pozdrawiam.
Usuń