Kurczak śródziemnomorski
To danie to smaczna odmiana klasycznego kurczaka. Sos z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw, w którym mięso zachowało chrupiącą skórkę to doskonały sposób letni obiad lub późną kolację. Do tego lampka białego wina i można oddać się rozkoszy konsumowania.:) Porcja na 3 osoby.
Kurczak śródziemnomorski
Kurczak śródziemnomorski
- 3 udka kurczaka
- kilka świeżych gałązek tymianku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki oliwy
- duża cebula
- szklanka passaty (lub sok pomidorowy)
- duża czerwona papryka
- 50 g czarnych oliwek
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 l bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- 2 woreczki ryżu
- natka pietruszki
Udka opłukać, osuszyć, podzielić na 2 części, pałki i podudzia. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do mięsa, posypać wszystko ziołami prowansalskimi i chwilę przesmażyć. Passatę wlać do mięsa, dodać tymianek, sok z pomarańczy. Patelnię przykryć i dusić razem ok. 5 minut Paprykę pokroić w paski i razem z oliwkami, liściemi laurowymi i zielem angielskim dodać do mięsa. Wszystko podlać bulionem i dusić razem ok. 35 minut.
Osobno ugotować na sypko ryż. Gdy potrawa będzie gotowa, sos się zredukuje i zgęstnieje mięso w warzywami podać razem z ryżem i posypać wszystko świeżą posiekaną natką pietruszki.
Pyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńO tak! Taki kurczak, lampka wina, ciepły letni wieczór i miłe towarzystwo i i nic więcej do szczęścia nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńMm wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńkurczak pod każdą postacią mi smakuje, a tu z tym sokiem z pomarańczy pewnie by mnie zachwycił :)
OdpowiedzUsuńApetyczne, kolorowe, kuszące
OdpowiedzUsuńWspaniały,już sobie wyobrażam jego zapach :) Teraz powiedz mi gdzie oddać głosik ? :-)
OdpowiedzUsuńGłosik oddany.Powodzenia :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
OdpowiedzUsuń