Wytrawny chleb z suszonymi pomidorami i serem

Dawno nie piekłam żadnego chleba więc czas najwyższy było nadrobić zaległości. Mój wybór padł tym razem na chleb warzywny, wytrawny bo z suszonymi pomidorami. Przepis z książezcki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki" w tłumaczeniu Joanny Borysiak. Chleb jest lekko wilgotny, o konsystencji babki, dla osób lubiących wytrawne wypieki jest idealny. Mi smakowal z białym serkiem i szczypiorkiem.



Wytrawny chleb z suszonymi pomidorami i serem

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przecisniętego czosnku
  • 280 ml maślanki
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka  startego ostrego sera żółtego
  • dodatkowo troche sera do posypania wierzchu
  • 1/2 szklanki dymki
  • 1/3 szklanki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów


W misce utrzeć na jednolitą masę oliwe, cukier, jajka, czosnek i maślankę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, następnie dodać ser, dymkę, natkę, pieprz, zioła i pomidory. Przelać masę maślankową do miski z mąką i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo.
Ciasto wlać do natłuszczonej keksówki, wierzch wygładzić mokrą łyżką. Piec w temperaturze 180st przez 50min. Na 10 minut przed końcem posypać startym serem (można dodatkowo ziołami). Wyjąć z formy gdy ostygnie.

8 komentarzy:

  1. Pysznie tu u Ciebie! Kromka takiego chleba nie potrzebuje już innych dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje chlebowa smaki :) musi pięknie pachnieć

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny chleb.
    och, te suszone pomidory muszą nadawac mu niezwykłości.
    w każdej kwestii ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła kawałek....pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czosnek, ser, suszone pomidory... Już mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ser, suszone pomidory i własny chleb - czegoż chcieć więcej?:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. z chęcią poczęstowałabym się kromeczką;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger