Ekspresowa zupa cebulowa na winie z roladą ustrzycką
Potrzebowałam zrobić szybką zupę, a jak dla mnie najszybsza w moi wykonaniu jest zupa cebulowa... ale żeby nadać jej innego niż zawsze smaku dodałam dużo białego wina oraz plastry rolady ustrzyckiej. Porcja na 3 osoby.
- 5-6 cebul
- cebula dymka zielona część
- 1 litr bulionu lub rosołu (u mnie rosół wołowy)
- po 2 plastry sera rolady ustrzyckiej na talerz
- 250 ml białego wina
- 3 łyżki masła
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól
- pieprz
- 2 gałązki świeżego tymianku
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Kiedy będzie gotowa, dolać wino, gotować chwilę aż wywar zredukuje się o połowę. Wrzucić tymianek, drobno posiekaną dymkę i czosnek. Następnie dolać bulion lub rosół i gotować razem ok 10 minut az cebula zmięknie. Wlać do misek, a na górę położyć plastry sera.
Mój żołądek wariuje na myśl o tym daniu! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńPowiedz proszę, gdzie zdobyłaś czosnek niedźwiedzi?
OdpowiedzUsuńemeslive czosnek niedzwiedzi kupuje na targu bo w sklepach go nie ma. produkowny jest przez firme Digesta z katowic.
OdpowiedzUsuń