Ostre pałki z kurczaka z szybką wersją ryżu biryani
Ostatnio telewizja TVN Style wyświetla nowy angielski program "Gastronomia ekonomia". Jako że uwielbiam angielskie programy kulinarne,w tym te o nieporadnych anglikach, których trzeba uczyć podstaw gotowania to i ten mnie zaciekawił, ale nie tylko samą konwencją programu co prezentowanymi w nim przepisami. Poniżej jeden z nich, zaczerpnięty ze strony programu Economy Gastronomy BBC, ktory lekko zmieniłam pod swój smak i dostępnosć składników.
Ostre pałki z kurczaka z szybką wersją ryżu biryaniPałki:
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- mały kubeczek naturalnego jogurtu
- 9 pałek z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- cebula drobno posiekana
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego chilli
- 1/2 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 woreczki ryżu (najlepiej basmati)
- 1 pokrojona papryka czerwona
- bulion warzywny
Pałki z kurczaka naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty dokładnie z kurczakiem. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200C. Ułożyć zamarynowane pałki z kurczaka na blasze do pieczenia. Polać resztą marynaty z miski. Piec ok 15 minut, aż kurczak zacznie lekko czernieć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180C i nadal piec kolejne 15 minut aż pałki będą ciemne złoto-brązowe.
Tymczasem na patelni do której jest szczelna pokrywka podgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać posiekane chili, kurkume, kumin i smażyć razem jeszcze minutę mieszając. Dodać ryż, mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Dodać tyle zimnego bulionu na patelnię, aby osiągnąć 1cm ponad poziom ryżu. Doprowadzić bulion do wrzenia, a następnie natychmiast zakryć szczelnie folią aluminiową , najlepiej dwoma warstwami i przykryć szczelnię pokrywką. Gotować jeszcze ryż przez 4-5 minut, a następnie wyłączyć palnik i pozostawić patelnię przez kolejne 15 minut (para na patelni sama dogotuje ryż). Ostrożnie zdjąć folie i dodać posiekana papryke, natkę (można tez zielony groszek, ale nie z puszki). Przykryć jeszcze raz folią i pozostawić na kolejne pięć minut, aż ryż i papryka zmięknie. Ryż podzielić na porcje, dodać pałki z kurczaka i obiad gotowy.
Dodam ze zarówno pałki jak i ryż był wyśmienity i nawet córka która ryż jada tylko z sosami gulaszowymi zjadła z dokładką.
piękne zdjęcia, złocisty kurczak i wspaniały, słoneczny ryż.
OdpowiedzUsuńpięknie!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Proste, pyszne, niedrogie - slowem, danie idealne dla smakosza na budzecie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! :D
OdpowiedzUsuńDziekuje i ciesze sie za danie przypadło wam do gustu.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńTeż oglądałam ten program i ledwie nadążając, zanotowałam z grubsza ten przepis :-). Dziś zrobiłam - faktyczne świetnie smakuje. Ale mój kurczak nie chciał się tak fajnie zrumienić, nie wiem z jakiego powodu (bo temperatura była odpowiednia), na dodatek w naczyniu żaroodpornym zgromadziło się sporo płynu, jak ten mankament zmienić? Proszę o podpowiedź
OdpowiedzUsuńWow...Mój Facet byłby zachwycony :) ostatnio ma fazę na ryż i je go prawie codziennie. Warto byłoby mu zrobić coś tak smakowitego :)
OdpowiedzUsuńbiryani uwielbiam, a kurczaczek - palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńOo, ten ryż mi się bardzo podoba :) Czaiłam się na niego już jakiś czas a tu mi się trafił taki fajny przepis!
OdpowiedzUsuńfajna propozycja na obiad:) patrząc na ryż, pomyślałam, że jest to słynny żółty ryż z WŻ-, jednak przepis jest nieco inny, muszę koniecznie wypróbować ten zestaw:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przepisy na takie mało kosztowne dania :) Będę wdzięczna za dodanie bannerka lub linku do akcji paprykowej jeśli przepis bierze w niej udział.
OdpowiedzUsuńShinju niedopatrzenie juz poprawione, banerek załączyłam. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiekawe potrawy związane z kurczakami? A tego bym się nie spodziewał. Wygląda naprawdę ciekawie.
OdpowiedzUsuń